Minnesarmbanden säljs i svart med en guldtext där det står "Till minne av 2011/7/22"
Minnesarmbanden säljs i svart med en guldtext där det står "Till minne av 2011/7/22" - Foto: Faksimil: minnearmbaand.com

Rörmokarföretag tjänar på Utøya-donationer

Det norska arbetarpartiets ungdomsförbund tar nu avstånd från välgörenhetskampanjen.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

INTERNET. Ett norskt röremokarföretag har börjat sälja armband på internet till minne av offren från Oslobomben och Utøyamassakern.

Internetsidan säljer armbanden för 129 norska kronor och av dessa skänks endast 10 kronor till välgörenhet.

Nu tar ordföranden för Utøya-verksamheten avstånd från kampanjen:

- Vi har inte tagit initiativ till den här sidan och vi ställer oss inte bakom kampanjen, säger Martin Henriksen, ordförande för Utøya AS och tidigare ledare för AUF, till VG

"Osmakligt"

Henriksen menar att man inte kan stoppa någon från att donera pengar - men att man tar avstånd från alla bidrag som baseras på vinst.

- Vi kan inte förneka någon rätten att skänka, men vi tror att donationer med goda motiv ges utan vinstförtjänst, fortsätter Henriksen.

Terje Bratland, som startade ett fackeltåg till offrens minne med närmare 200 000 deltagande, är också chockad över kampanjen.

- Det faktum att någon försöker tjäna pengar på någon annans död och olycka på detta sätt är direkt osmakligt, säger Bratland till VG.

Höjt donationen efter kritik

Efter många påtryckningar har VVS-företaget bakom hemsidan minnearmbaand.com höjt donationssiffran.

För varje armband som säljs kommer nu i stället 35 kronor skänkas till uppbyggnaden av Utøya.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kidnappad flicka befriad efter tio år

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

Högsta domstolen i Stilla havsnationen Maldiverna har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Geely säljer Volvoaktier för 14,5 miljarder

Kinesiska Zhejiang Geely Holding säljer hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Kiruna: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"E10, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Kristersson om Kinberg Batra: En förtroendekris

Statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar JO-utredningen kring landshövdingen och partikamraten Anna Kinberg Batras anställningshärva, men svarar inte på om regeringen fortfarande har förtroende för henne.

Sverige diskuterar luftförsvar till Ukraina

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bekräftar att Sverige ingår i ett tyskt initiativ om samarbete för att leverera luftförsvar till Ukraina. Men Kristersson vill inte utlova det begärda systemet Patriot.