Söndag 1 Aug
Stockholm

Breivik skonade de yngsta barnen

Anders Behring Breivik skonade de yngsta barnen då de inte blivit hjärntvättade ännu.
1 av 2
Anders Behring Breivik skonade de yngsta barnen då de inte blivit hjärntvättade ännu. Foto: Kristoffer Øverli Andersen / Scanpix
Breivik har bett om att sakkunniga från Japan ska genomföra den rättspsykiatriska undersökningen.
2 av 2
Breivik har bett om att sakkunniga från Japan ska genomföra den rättspsykiatriska undersökningen. Foto: FAKISIMIL

Anders Behring Breivik gick förbi och skonade de minsta barnen då de enligt honom ännu inte var "hjärntvättade av Arbeiderpartiet".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

UTØYA. Försvarsadvokaten Geir Lippestad tror inte att Anders Behring Breivik skonade de yngsta barnen för att det var moraliskt fel att döda dem. I stället handlar det om att de inte var tillräckligt gamla för att ha blivit hjärntvättade av Arbeiderpartiet.

Tidigare har advokaten uppgett att motivet till terrordåden ska ha varit att Breivik ville utplåna kommande generationer.

– Han har förklarat att han gick förbi de minsta barnen för att det var väldigt unga. De hade inte blivit hjärntvättade ännu, säger Geir Lippestad, till den norska tidningen Dagbladet.

Geir Lippestad menar också att det inte finns några förmildrande omständigheter att ta upp när Breivik ska upp i domstolen. 32-årige Breivik kommer även att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Denna undersökning vill han att sakkunniga från Japan ska genomföra.

Han har inte sagt att han inte kommer att prata med norska psykiatriker, men han har önskat att experter från Japan utses. Jag kan inte förklara varför, säger Geir Lippestad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela