Huliganer och rasister ger sig in i kravallerna

- 10/08/2011, 08:51 -
Millwall- och Charlton-huliganer gick under natten samman i stadsdelen Eltham.
1 av 3

Millwall- och Charlton-huliganer gick under natten samman i stadsdelen Eltham.

Faksimil från Youtube

På tisdagen drabbades även Manchester av upploppen och plundringen.
2 av 3

På tisdagen drabbades även Manchester av upploppen och plundringen.

Dave Thompson / AP

Två män i London som skulle vara med och "ta tillbaka gatorna" från plundrarna stoppas av polis.
3 av 3

Två män i London som skulle vara med och "ta tillbaka gatorna" från plundrarna stoppas av polis.

Karel Prinsloo / AP

Både English Defence League och fotbollsfirmorna ger sig ut på gatorna för att försvara London mot plundringen. Retoriken präglas dock av högerextremism och rasism.

LONDON. Den högerextrema grupperingen English Defence League är med och rensar upp på Londons gator. Organisationen, som gjort sig känd genom våldsamma marscher och aggresivt motstånd mot islam, bekräftar sin medverkan på sin officiella hemsida.

Där skriver de att flera EDL-anhängare redan varit ute på gator och torg för att försvara kvarteren från plundrare och de uppmanar människor i de drabbade områdena att ta kontakt med närmaste divisionsledare eller organisatör inom EDL.

På onsdagsmorgonen skriver gruppen följande på sin officiella Facebooksida.

"Godmorgon, upprensningsoperationen har inletts, bra jobbat inatt, flera olika divisioner och rivaliserande supportrar går samman för att skydda de oskyldiga offren i den här oredan".

Fotbollsfirmorna går ihop mot plundringen

Även Storbritanniens fotbollshuliganer sluter sig samman för att få stopp på upploppen och plundringen på Londons gator. Men i retoriken blåser vindar av högerextremism, främlingsfientlighet och även ren rasism.

Facebookgruppen "All football firms coming together to give rioters a good kicking" har på kort tid fått knappt 32 000 "likes". Flera av inläggen är rasistiska - och de bakom många av dessa inlägg är svenskar.

"Europa är för vita, Afrika för svarta, skeppa tillbaka de där aporna till träden", skriver en svensk medlem.

"Sparka ut de där primitiva 'nig-nogs' från Europa! Vit makt!", skriver en annan svensk.

Bland bilderna på gruppen finns flera där plundrare hängs ut och där vissa svarta upploppsmakare kallas för "apor" och liknande uttryck i kommentarsfälten.

Fotbollshuliganer patrullerade gatorna

Majoriteten av kommentarerna på sidan ger dock endast uttryck för stöd till de som går ut och skyddar sina kvarter mot plundring och upplopp. Flera ifrågasätter också rasismen hos vissa av de andra medlemmarna.

Under natten till onsdagen gick fotbollshuliganer från Charlton och Millwall samman för att skydda området Eltham i södra London. Även Tottenhams beryktade firma "Yid Army" ska ha varit ute på gatorna under natten.