Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Romer portas från Spanien: "Totalt utslagna"

- 13/08/2011, 12:11 -
Angelina Dimitri-Taikon  talar, i bakgrunden Maria Leisner och Gunno Gunnmo när delegationen för romska frågor i dag överlämnade sitt betänkande ' Romers rätt -en strategi för romer i Sverige'.
1 av 2

Angelina Dimitri-Taikon talar, i bakgrunden Maria Leisner och Gunno Gunnmo när delegationen för romska frågor i dag överlämnade sitt betänkande ' Romers rätt -en strategi för romer i Sverige'.

Leif R Jansson / SCANPIX

Förra året utvisades hundratals romer från Frankrike.
2 av 2

Förra året utvisades hundratals romer från Frankrike.

Michel Euler/Ap/Scanpix

Spanien har efter EU-kommissionens beslut rätt att stoppa rumäner från att jobba i landet.

På torsdagen fick ett land för första gången rätten att stoppa rumänska medborgare från att arbeta i landet. Det är EU-kommissionen som har godkänt Spaniens begäran om att få skydda sin arbetsmarknad. Fram till årsskiftet 2012/2013 har de numera rätt att hindra rumänerna.

– Det är hemskt. Romer i hela Europa är utslagna på arbetsmarknaden, i skolan, och på bostadsmarknaden, säger Angelina Dimitri-Taikon, lärare och rom till Nyheter24.

Sedan Rumänien gick med i EU 2005 har de tidigare medlemsländerna kunnat begränsa den fria rörligheten i olika steg. Men Spanien använder sig alltså numera av en skyddsklausul som ger medlemsstaterna rätt att återinföra begränsningar i tillträdet. Och att klausulen nu används är historiskt, skriver Riksdag & Departement.

Men Spanien är inte det enda landet som har agerat hårt mot romer. Tidigare har Frankrike fått kritik för att de har utvisat hundratals romer från landet.

– Det är hemskt. Att romer är totalt utslagna gäller inte bara i Spanien. Det gäller här i Sverige också, säger Angelina Dimitri-Taikon, till Nyheter24.