Torsdag 21 Okt
Stockholm

Polisen använder OS-teknik för ansiktsigenkänning

Teknologi tänkt för OS 2012 används redan nu

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mjukvaruteknologi för igenkänning

Fungerar som en scanner som mäter avstånden i ansiktet. För att den ska fungera krävs minst en bild till att jämföra med.

Redan vida använt på nätsajter, som Facebook och Google Inc.'s.

Integriteten ifrågasätts men brottsbekämpningen effektiviseras.

LONDON. Brittisk polis använder ansiktsigenkänningsteknologi för att få fast misstänkta upprorsmakare som deltar i kravallerna i London.

Teknologin var egentligen inte tänkt att tas i bruk förrän till OS 2012 då säkerhetsnivån höjs betänkligt så länge spelen pågår. De oroligheter som råder har dock lett till att polisen redan nu börjat använda tekniken.

Verklighetens CSI

Mjukvaran fungerar som ett rutnät som scannar av ansiktet, mäter avstånd mellan ögon, näsa och mun för att på så vis känna igen personen på bilden. Det krävs dock att personen i fråga redan finns på bild sedan tidigare.

Teknologin används redan av flera sajter, bland annat Faceook för att vänner ska kunna känna igen och tagga varandra.

Varnar för integritetskränkning

"Rädd att bli igenkänd på nätet? Vänta bara, det kan bli värre än du någonsin vågat ana."

Det skriver den populärvetenskapliga brittiska webbtidningen POPSCI och refererar till den nya mjukvaruteknologin. Teknologin är vida diskuterad på diverse forum och twitter och nu alltså extra aktuell i samband med upploppen i London.

Debattörer menar att det finns både för- och nackdelar. Integriteten hotas men samtidigt underlättas brottsbekämpningen.

Polisen positiv till ny teknologi

Enligt poliskällor till AP har man med hjälp av teknologin kunnat arrestera ett flertal upprorsmakare. Men samtidigt är man noga med att påpeka att ansiktsigenkänningen bara utgör en bråkdel av polisens metoder.

Fortfarande väger tips från allmänheten och bilder från övervakningskameror tyngre. Enligt AP har utredarna fått hjälp att ta fast plundrare som publicerar sina handligar på Facebook.

Akut behov av fler tillvägagångssätt

Premiärminister David Cameron bekräftade i torsdags att polisen är överhopad. Ungdomsgäng plundrar butiker, sätter byggnader i brand och attackerar poliser och andra människor - en kaotisk och förnedrande scen. Därför sattes ett extra möte in för att diskutera upploppen och möjligheten att använda ansiktsteknologin.

En pressekreterare på Scotland Yard bekräftar för AP att igenkänningsteknologin finns tillgänglig för polisen att använda. Egentligen ska tekninken bara användas för att få fast riktigt kriminella gärningsmän och det här är ett undantagsfall.

Kommentera
Kopiera länk
Dela