Lite rörelse - tre år extra vid liv.
Lite rörelse - tre år extra vid liv. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Bevisat: 15 minuters motion ger dig tre år mer att leva

Lätt daglig motion ger samma hälsovinster som att sluta röka, visar en ny stor undersökning.


Påverkan på kroppen

Så påverkas du av att gå "från soffpotatis till hårdtränare" enligt forskning som Karolinska Institutet redovisar.

"De stora hälsovinsterna uppnås när man regelbundet ökar sin aktivitetsnivå över vardagslunken genom exempelvis motion. Hjärtmuskeln blir då starkare, blodkärlen vidgas och risken för blodpropp minskar."

Läs mer här.

En nyligen slutförd studie av ovanligt stora mått, hela 400 000 personer, visar tydligt på sambandet mellan daglig motion och ökad livslängd.

Den som bara motionerar lätt, 15 minuter dagligen, tycks öka livslängden med runt tre år jämfört med de som inte motionerar.

Den dramatiska skillnaden innebär att hälsovinsten är lika stor om en person börjar motionera en kvart om dagen som om de skulle sluta röka.

Studien har gjorts i Taiwan och har tagit totalt åtta år. Omfattningen är så stor att sambandet får anses vara helt bevisat i och med resultatet.

Med 92 minuters motion i veckan har man dessutom 10 procents mindre risk att drabbas av cancer. Ytterligare motion minskar den för tidiga dödligheten ännu lite mer.

- De här skillnaderna syns hos alla åldersgrupper och båda könen och gäller också de med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, uppger forskarna enligt Guardian.

Enligt studien kan var sjätte av alla dödsfall skjutas på framtiden genom ökad daglig motion.

I det stora hela beskrivs det som ett arbetslivs- och livsstilsproblem där stora delar av befolkningen sitter ned och stilla minst tio timmar per dag, något som alltså per definition leder till en för tidig död.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.