Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bevisat: 15 minuters motion ger dig tre år mer att leva

- 17/08/2011, 08:33 -
Lite rörelse - tre år extra vid liv.

Lite rörelse - tre år extra vid liv.

BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Lätt daglig motion ger samma hälsovinster som att sluta röka, visar en ny stor undersökning.

En nyligen slutförd studie av ovanligt stora mått, hela 400 000 personer, visar tydligt på sambandet mellan daglig motion och ökad livslängd.

Den som bara motionerar lätt, 15 minuter dagligen, tycks öka livslängden med runt tre år jämfört med de som inte motionerar.

Den dramatiska skillnaden innebär att hälsovinsten är lika stor om en person börjar motionera en kvart om dagen som om de skulle sluta röka.

Studien har gjorts i Taiwan och har tagit totalt åtta år. Omfattningen är så stor att sambandet får anses vara helt bevisat i och med resultatet.

Med 92 minuters motion i veckan har man dessutom 10 procents mindre risk att drabbas av cancer. Ytterligare motion minskar den för tidiga dödligheten ännu lite mer.

- De här skillnaderna syns hos alla åldersgrupper och båda könen och gäller också de med ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, uppger forskarna enligt Guardian.

Enligt studien kan var sjätte av alla dödsfall skjutas på framtiden genom ökad daglig motion.

I det stora hela beskrivs det som ett arbetslivs- och livsstilsproblem där stora delar av befolkningen sitter ned och stilla minst tio timmar per dag, något som alltså per definition leder till en för tidig död.