Klädeskedjan Zara i blåsväder: leverantörer anklagas för slaveri

- 19/08/2011, 16:13 -
Klädeskedjan Zara är väl etablerat i Sverige. Nu anklagas ägarnas klädesleverantörer för slaveri.
1 av 2

Klädeskedjan Zara är väl etablerat i Sverige. Nu anklagas ägarnas klädesleverantörer för slaveri.

Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Joel Lindefors är hållbarhetskommunikatör på Furrera. Enligt honom måste modeföretagen anstränga sig hårdare om en förändring ska ske.
2 av 2

Joel Lindefors är hållbarhetskommunikatör på Furrera. Enligt honom måste modeföretagen anstränga sig hårdare om en förändring ska ske.

Illegala invandrare tvingades arbeta efter att klädesleverantörerna satte dem i skuld.

BRASILIEN. Ägarna till svensketablerade Zara har hamnat i ordentligt blåsväder efter att anklagelser om slaveri nått myndigherna.

Moderföretaget, spanska Inditex, har nämligen använt sig av en klädleverantör i Brasilien som anställt illegala invandrare för att minska på kostnaderna.

De anställda har bland annat fått utstå omänskliga arbetstimmar,  en bristande hygien på arbetsplatsen och en förskräcklig lön.

- Detta är mycket vanligt. I princip alla klädföretag som tillverkar i låglöneländer dras med problem såsom extrema arbetstider och olagligt låga lönenivåer. Däremot arbetar seriösa klädföretag med att försöka komma åt problemen. Men i mina ögon försöker de inte tillräckligt hårt, säger hållbarhetskommunikatören, Joel Lindefors, till Nyheter24.

Satte arbetarna i skuld 

De inhyrda invandrarna kommer från näraliggande länder till Brasilien, och transporten till Brasilien betalades strategiskt av klädleverantören.

Väl på plats i fabriken gjorde nämligen arbetsgivaren klart för arbetarna att resekostnaderna var en skuld de var tvingade att betala tillbaka.

Vilket ansvar har egentligen företagen som beställer kläderna?

- Juridiskt sett så har de inget ansvar alls. Men moraliskt har de ett mycket tydligt ansvar, säger Lindefors och fortsätter:

- Därför har klädföretagen ett ansvar att säkerställa att deras leverantörer efterlever lagar och regler och att arbetarna har en dräglig arbetsmiljö, men väldigt ofta brister man i detta.

”Inte hållbart för någon”

Spanska Inditex har ungefär 50 olika leverantörer i Brasilien och cirka 7 000 anställda.

Modeimperiet har uppgett att de ska göra sitt bästa för att förbättra arbetsvillkoren i landet, men tänker inte stå för skadeståndskostnaderna som ska betalas till arbetarna. Det får leverantören stå för.

Hur hållbart är egentligen detta?

- Det är givetvis inte hållbart för någon. Inte för klädföretagen som drabbas av negativ uppmärksamhet och avbrott i produktionen. Inte för ekonomin i stort eftersom man bryter mot lagen och marknadens spelregler.

- Men framförallt är det givetvis inte hållbart för människorna som utsätts för det här, tillägger Lindefors.

De drabbade arbetarna kommer att kompenseras med 65 000 euro, skriver El Pais.