1 av 3
- Foto: Unknown/AP/Scanpix
2 av 3
- Foto: Giulio Petrocco/AP/Scanpix
3 av 3
- Foto: Uknown/AP/Scanpix

Rebellerna når Tripoli – "Khaddafis regim är slut"

Rebellerna har tagit över flera städer under helgen och har nu nått Libyens huvudstad. "Vi har tagit över", säger rebellerna. "En lögn", säger regimen.


Kriget i Libyen

Stridigheterna i Libyen har pågått sedan i slutet av februari. Den 17 mars inför FN en flygförbudszon över Libyen och beslutar att sätta in militära medel för att skydda landets befolkning. Trots FN:s insatser vägrar regimen att upphöra med våldet mot den egna befolkningen.

Rebellerna säger att de nått Tripoli – regimen kallar det en lögn. Uppgifterna om vad som egentligen sker i Libyen under söndagen går isär.

Rebellerna ska under dagen ha nått flera framgångar i och omkring Libyens huvudstad Tripoli. Enligt rebellernas tv-kanal har en av Khaddafis närmaste män Abdel Salam Jalloud gått ut och sagt att "Khaddafis regim är slut". Information som regimen påstår är felaktig.
Samtidigt säger tv-kanalen al-Jazira att rebellerna tar över allt mer i Libyen.

– Enligt källor vi talat med inne i Brega och enligt sjukhuskällor i huvudorten Ajdabiya har rebellstyrkor lyckats ta sig in och röra sig fritt i staden, och de ska ha tagit kontroll över olje- och gasanläggningarna, uppger al-Jaziras korrespondent Jacky Rowland.

Segervissa efter lördagens framgångar med övertagandet av staden Zawiya satte rebellerna av mot Tripoli. Tidigt imorse hördes flera kraftiga smällar från huvudstaden och hårda strider har pågått under hela natten, enligt BBC. Enligt BBC:s korrespondent ska rebellernas attack vara välorganiserad och ytterligare rebellstyrkor ska närma sig huvudstaden från både söder, väster och öst medan Nato kontrollerar havsvägen. Uppgifter gör gällande att de har lyckats omringa Tripoli och intensiv skottlossning ska ske inne i staden.

– Nedräkningen har börjat. De närmaste timmarna är avgörande, säger en medlem av Nationella övergångsrådet.

Minst 31 Khaddafitrogna soldater har dödats i kampen och ytterligare minst 42 ska ha tillfångatagits, enligt tv-kanalen al-jazira.
Samtidigt är Khaddafi och hans son segervissa och kontrollerar fortfarande all statlig radio- och tv-kommunikation.

–  Vi kan hålla andan länge. Vi är på vår mark och i vårt land. Vi kommer att stå emot i sex månader, ett år, två år… och vi kommer att vinna, sade Khaddafis son till statlig tv.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.