Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Apparaten som smälter ner din kropp

- 01/09/2011, 11:54 -

Eco Friend

Nu finns den nya dödsmaskinen på marknaden.

Det är ute att kremeras - den nya grejen är att bli nedsmält. Det menar mannen bakom "Alkaline Hydrolysis" - apparaten som erbjuder ett grönare alternativ till kremering.

"Alkaline Hydrolysis"

Apparaten fungerar så här: Kroppen sänks ner i en lösning, uppvärmd till 180 grader, bestående av vatten och kaliumhydroxid. Där blir den kvar i ungefär 2,5 till 3 timmar. Kroppsvävnaden smälter.

Vätskan som blir kvar spolas sedan ut i det kommunala vattensystemet. Tester har visat att spillvattnet är sterilt och inte innehåller något spår av DNA. Det ska heller inte orsaka några miljöskador.

Miljövänligare än kremering

Mannen bakom nya dödsmaskinen, Sandy Sullivan berättar för BBC:

– Vi utveckalde den här apparaten med tanke på de växande klimathoten.

Han menar att "Alkaline Hydrolysis" producerar en tredjedel mindre växthusgas än vad vanlig kremering gör. Kvicksilverutsläppen ska vara lika med noll.

Svenska krematorier ovetande

Sören Olsson, på krematoriet i Östersund har aldrig hört talas om nyheten.

– Det kan hända att det blir aktuellt för oss någon gång i framtiden, om det finns pengar. Men inte i dagsläget, säger han till Nyheter24.

– Vi har ju redan bra rening som det är. Vi fick nya ugnar 2007 och de renar utsläppen på upp till 98%, säger Olsson.

Florida först ut

En begravningsbyrå i Florida har redan börjat använda apparaten. De säger sig vara nöjda.

Det enda som kvarstår efter att kroppen smälts ner är benen. Det är dock åtgärdat. Samma typ av maskin som krossar benfragment i vanliga krematorier används här. Sandy Sullivan försäkrar att metaller, kvicksilver, artificiella bitar och implantat tas omhand på ett säkert sätt.

Nyheter24 förutspår att det bara är en tidsfråga innan kroppsbrännaren blir vardagsmat även i Sverige.