- Foto: RICHARD DREW/AP/Scanpix

10 år efter 9/11: "Alla förlorade trots allt"

På söndagen är det precis tio år sedan terrorattackerna mot World trade center och Pentagon inträffade.


2996 människor dog i attackerna den 11 september 2001 för precis tio år sedan. 19 av de som dog var flygkapare. Ska man vara totalt kallsinnigt krass är antalet dödsoffer ”lågt” jämfört med vad som händer i resten av världen, jämfört med vad som brukar vara konsekvenserna av naturkatastrofer, jordbävningar, krig, konflikter, sjukdomar och svält.  Men totalt kallsinnigt krass kan och ska man förstås inte vara. Allt lidande ska inte ställas mot varandra och man ska inte bara fokusera på det som är värst. Däremot står det klart att 11 septembers största påverkan knappast var antalet dödsoffer.

Men för många av oss världen över är det ändå den enskilda händelse vars konsekvenser blivit tydligast och gett mest avtryck på vad som kommer att prägla vår generations historia.

Lika väl som vi minns de ohyggliga bilderna av människor som i desperat panik hoppar från tvillingtornens fönster, mot en säker död, lika väl minns vi de fruktansvärda bilder vi sett från bland annat Irak och Afghanistan i krig direkt och indirekt kopplade till attentaten den 11 september.

Tyvärr måste man erkänna att al-Qaida, Usama bin Ladin och terroristerna på många sätt vann allt de kunde hoppas på med attackerna. De lyckades göra demokratier mindre demokratiska, de lyckades leda oss mot ökade motsättningar och de fick oss att i många fall reagera precis så idiotiskt som de önskade sig.

I stället för att möta det odemokratiska och hatiska våldet med ökad öppenhet, tolerans och med modet att vara orädda och obepansrade har USA och världen som helhet mött terrorn, där 9/11 är kronan på verket, med krig, blod, våld, hat och en allt mindre tilltro till det öppna samhället.

Det har gått 10 år i dag och det är 10 år som på många sett tagit oss bakåt i tiden, till något mer outvecklat, enfaldigt och medeltida. Att våld föder våld är en gammal sanning och även om 9/11 knappast var startpunkten var ledde det till en helt avgörande eskalering.

Det sattes i rasande rullning av al-Qaida men plockades upp av George W Bush som sköt fart så mycket han kunde och sedan dess har farten varit hög från alla inblandade. Förhoppningsvis är de våldsamma och hatiska motsättningarnas tid snart förbi, ersatta av samförstånd, ödmjukhet, mod och klokskap.

Förhoppningsvis.

/
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!