1 av 3
- Foto: Seth Perlman / SCANPIX
2 av 3
- Foto: Vincent Thian / SCANPIX
3 av 3
- Foto: McDonald's

Dog på toan på Donken

Giftigt rengöringsmedel förgiftade ett tiotal personer på toaletten i USA. Svenska McDonald's: "Vi känner oss helt trygga med våra rengöringsmedel."


Hittades medvetslös

Den 80-åriga kvinnans make blev orolig efter att kvinnan varit inne på toaletten i mer än 10 minuter. Personalen tog sig in på toaletten och hittade kvinnan medvetslös.

Kvinnan avled tidigt på torsdagsmorgonen till följd av förgiftningen.

Brandmännen som hjälpte till vid räddningsarbetet blev själva sjuka och fick föras till sjukhus.

Mer än 60 brandmän var på plats för att föra ut gäster från restaurangen.

Restaurangen stängdes men kunde, efter saneringsarbete, åter igen öppnas på onsdagseftermiddagen.

 

POOLER. Det kan vara en bra idé att vänta med toabesöket efter lunchen på McDonald's. Åk hem i stället för att använda restaurangens wc. En 80-årig kvinna avled nämligen till följd av farliga gaser (inte hennes egna) när hon på onsdagen gick på toaletten på McDonald's. Förgiftningen ska ha orsakats av giftiga rengöringsmedel som förvarades på toaletten. Det hela skedde i staden Pooler, Georgia i sydöstra USA.

På svenska McDonald's använder man en annan typ av rengöringsmedel.

– Vi använder inte samma leverantör i Europa och Sverige, som i USA, säger Frida Berg, presschef på McDonald's Sverige, till Nyheter24.

Har ni vetskap om ifall rengöringsmedlen kan innehålla gifter?

– Vi har detaljerad vetskap om alla produkters innehåll och egenskaper, något annat vore extremt oansvarigt. Vi använder inga rengöringsmedel eller kemikalier som inte är godkända. Dessutom ingår kunskap om alla produkter vi använder i medarbetarnas utbildning i hygien och rengöring, säger Frida Berg.

Tio förda till sjukhus

I Pooler fick totalt fick tio personer föras till sjukhus. Tre av dem var brandmän. Alla hade andningssvårigheter efter att ha utsatts för giftångorna. Enligt Savannah Morning News ska ångorna ha kommit från rengöringsmedel som förvarades på toaletten. Det pågår en utredning för att säkerställa vad som orsakade olyckan.

Nyheter24 frågar Frida Berg om något liknande skulle kunna hända i Sverige.

– Eftersom vi i dagsläget inte vet vad som har orsakat denna tragiska händelse, kan jag av naturliga skäl inte spekulera i något sådant. Det är inte bekräftat att det är produkter som kommer från restaurangen som orsakat dödsfallet. Däremot kan jag intyga är det aldrig inträffat någon allvarlig incident kopplat till våra rengöringsmedel i Sverige. Vi känner oss helt trygga i våra rutiner för hantering av rengöringsmedel och kemikalier, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
WC
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.