Torsdag 23 Sep
Stockholm

Snart blir stridsvagnen osynlig

En ny teknik som kan göra stridsvagnar osynliga eller få dem att efterlikna en bil. Det låter osannolikt, men det är precis vad företaget BAE Systems tagit fram.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tekniken har redan testats i fält och enligt ett pressmeddelande från det svensk-brittiska företaget ska tekniken visas upp på en internationell försvarsutställning senare under september.

Stridsvagnen kläs med ett lager av sexkantiga "pixlar" som kan ändra temperatur. Kameror på stridsvagnen filmar sedan omgivningen och "speglar" de föremål som finns bakom stridsvagnen så att dessa visas på fordonet med hjälp av pixlarna. Stridsvagnen "försvinner" således i omgivningen, likt en kameleont. Företaget menar att tekniken i framtiden till och med kommer att fungera på stridsvagnar i rörelse.

Än så länge fungerar tekniken bara i vissa delar av stridsvagnen men BAE Systems menar att tekniken så småningom kommer att omfatta hela stridsvagnen. Och att man då kommer att kunna välja vad stridsvagnen ska se ut som, till exempel en vanlig bil.

Kommentera
Kopiera länk
Dela