- Foto: Dan Hansson / SCANPIX

Bevisat: Att bli pappa gör dig snällare!

Ny studie visar att testosteronnivån sjunker hos män som blir föräldrar.


Testosteron

Är det viktigaste hormonet av de manliga könshormonerna. Testosteron utsöndras i testiklarna hos män och i äggstockarna hos kvinnor. Anabola stereoider är den syntetiska varianten av det naturliga testosteronet. Hormonet påverkar könsdrift, immunförsvar, aggressioner och skelett.

Hormonet har en viktig roll hos foster för att kunna utveckla det manliga könet.

Hos killar i puberteten så frisätts testosteronet i en väldigt stor mängd.

Källa: Nationalencyklopedin.

Testosteronet sjunker hos den som blir pappa. Pappor är helt enkelt snällare än andra män. Det visar en ny studie, skriver Los Angeles Times.

Det manliga hormonet testosteron är det som gör männen pilska, aggressiva och bygger upp muskulaturen. Något som kan vara fördelaktigt i jakten på en partner. Men mindre bra vid barnuppfostran.

Barnlösas testosteronnivåer högre

Studier har visat att fäder har lägre testosteron än deras barnlösa likar. Är det faderskapet i sig som gör att nivåerna sjunker - eller är de med lägre nivåer från början mer benägna att skaffa barn? Det visade sig vara tvärtom.

Studie på 624 män

Forskarna har i fem års tid studerat 624 män från Fillipinerna, alla i 20-årsåldern. 162 av dem som var singlar vid studiens start hade efter fem år skaffat barn. Studien visade att det var de män som från början hade högre nivåer av testosteron som blev fäder. Som småbarnsföräldrar fick de sedan se sina testosteronnivåer sjunka med över 30%. En stor dipp i jämförelse med de som fortfarande var singlar.

Machomännen blir alltså mjukisar av att byta blöja.

/
Man
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!