Ny kamera ser när du ljuger

Snart kommer en ny typ av lögndetektor ut på markanden.


Känslor och blodflöde

Kameran läser av ansiktsuttryck och hur blodet flödar under skinnet. Blir du ofta generad när du ljuger? Kameran kommer avslöja dig.

Forskarna erkänner dock att man aldrig kan räkna med 100% säkerhet. Den nya lögnkameran kan upptäcka känslor, rädsla och misstankar. Men rädsla kan ibland vara missvisande. Hos vissa kan rädslan bero på fruktan för att inte bli trodd, snarare än rädslan för att åka fast.

Ny kamera kan se om du ljuger. Forskare har tagit fram med ett nytt kamerasystem som kan upptäcka lögner genom att iaktta ansiktet när vi pratar.

Datasystemet använder en vanlig videokamera, med en högupplöst bildsensor och en uppsättning av algoritmer.

Forskare menar att systemet kan komma att bli till användbar hjälp vid säkerhetskontroller, på bland annat flygplatser. Systemet har utvecklats från ett forskarlag och släpptes på måndagen i Bradford, skriver BBC.

Avslöjar oss med ansiktsuttryck

Nyheten bygger på år av forskning om hur vi omedvetet avslöjar våra känslor genom ansiktsuttryck.

Känslorna avslöjas i varje ögonrörelse, genom pupillernas storleksändringar, om vi biter oss i läppen eller pressar ihop läpparna, om vi rynkar på näsan, om vi andas djupt, om vi sväljer eller blinkar. Alla dessa rörelser är synliga tecken som en kamera lätt kan se.

Finns snart på marknaden

Än så länge har den bara testats på frivilliga volontärer, där den visat rätt två tredjedelar av gångerna. Senare i år finns planer på att installera nyheten på flygplatser runt om i Storbritannien. I framtiden kommer det, enligt beräkningarna, att vara möjligt att avslöja omkring 90 procent av de som ljuger.

Kanske kan lögnkameran också i framtiden användas av arbetsgivare vid anställningsintervjuer eller av poliser vid  förhör? När lögndetektorn kommer som app till smartphonen är sannolikt bara en tidsfråga.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!