Lördag 18 Sep
Stockholm

UD uppgivna: "Minimal chans" hjälpa andra Bahrainsvensk

Khalil Al-Halwaji har inte setts sedan kvällen den första maj.
1 av 7
Khalil Al-Halwaji har inte setts sedan kvällen den första maj. Foto: Privat
2 av 7
3 av 7
4 av 7
Här följer bilderna som Al-Halwajis dotter tog när hon kom till pappans hus på förmiddagen den 2 maj i år.
5 av 7
Här följer bilderna som Al-Halwajis dotter tog när hon kom till pappans hus på förmiddagen den 2 maj i år. Foto: Privat
En grupp bahrainska kvinnor protesterade natten till torsdagen efter att ytterligare en 14-årig pojke dött sedan han flera gånger beskjutits med tårgas.
6 av 7
En grupp bahrainska kvinnor protesterade natten till torsdagen efter att ytterligare en 14-årig pojke dött sedan han flera gånger beskjutits med tårgas. Foto: Hasan Jamali / AP
Protesterna mot det kungliga styret i Bahrain har pågått sedan februari men inte fått samma genomslagskraft som i flera andra länder i arabvärlden.
7 av 7
Protesterna mot det kungliga styret i Bahrain har pågått sedan februari men inte fått samma genomslagskraft som i flera andra länder i arabvärlden. Foto: Hasan Jamali / AP

Han har uppehållstillstånd i Sverige och sitter fängslad i Bahrain. Utrikesdepartementet vet ingenting.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Minoriteten styr - oppositionen förtrycks

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer (såsom Mohammed Habib Al-Muqdad) slås ned hårt.

Landet styrs av kung Hamad ibn Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under sommaren har människorättsorganisationer såsom Bahrain Youth Society for Human Rights, BYSHR, rapporterat om flera fall av tortyr och andra övergrepp.

Bland annat har skadade demonstranter vittnat om hur sjukhuset de vårdades på efter hand blev ett fängelse sedan nationalgardet tagit över lokalerna. Samma organisation skrev i ett nyhetsbrev den 31 augusti att en 14-årig pojke avlidit sedan han direkt beskjutits med tårgas under en demonstration.

På onsdagskvällen rapporterade flera människorättsorganisationer om att ytterligare en 14-årig pojke avlidit efter att flera gånger beskjutits med tårgas från säkerhetsstyrkor.

Just nu pågår flera hungerstrejker bland oppsitionella i de bahrainska fängelserna som en protest mot bristen på mänskliga rättigheter i landet.

MANAMA. Khalil Al-Halwaji har redan ett svenskt uppehållstillstånd och ska därför enligt Utrikesdepartementet få samma behandling som en svensk medborgare.

Trots det har ingen representant träffat honom sedan han i maj fängslades i sitt urpsrungsland Bahrain.

– Vi har försökt få tillgång till honom men chanserna är minimala, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till Nyheter24.

"Som om en jordbävning skakat huset"

Al-Halwaji ska ha gripits någon gång den 2 maj i år i sitt hem. Enligt ett brev från hans dotter, till bland annat svenska myndigheter, som Nyheter24 tagit del av sågs han senast 22.30 på kvällen den 1 maj.

"När jag klev ur bilen och gick in i min pappas hus blev jag chockad. Några hade tydligt brutit sig in i huset och det var en enda stor röra, som om en jordbävning skakat platsen. Möblerna var upp och ner; allting var sönderslaget och låg i bitar över hela golvet", skriver dottern angående hur hon upptäckte att Khalil Al-Halwaji var borta.

Bahrain Youth Society for Human Rights bekräftade i somras att Al-Halwaji arresterats.

Människorättsorganisationerna kritiska mot UD

Svenska representanter träffade anhöriga till honom i juni men har sedan dess inte fått något nytt från ambassaden i Abu Dhabi.

– Vi tror inte att det skett någon uppdatering men ska dubbelkolla. Om det hänt något nytt borde de redan ha rapporterat det till oss, säger Linn Duvhammar.

Människorättsorganisationen New Renaissance samarbetar med bland annat Bahrain Center for Human Rights och har haft kontakt med Al-Halwajis dotter och andra anhöriga. De är kritiska mot det svenska agerandet.

– Det är minst sagt anmärkningsvärt hur det här sköts, säger Amanda Brihed, språkrör för New Renaissance, till Nyheter24.

På onsdagen rapporterade Nyheter24 om den svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad som i ett nysläppt videoklipp vittnar om hur han torterats dagligen i bahrainskt fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela