- Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Ny undersökning: Lika bra att äta choklad som att träna

Studier visar att choklad höjer prestationsförmågan lika mycket som träning.


Vit och mörk choklad

Vill du vara nyttig? Ät mörk choklad med så hög kakaohalt som möjligt.

– Det finns ju de som äter 90-procentig choklad, men det är ganska äckligt. Smakar beskt, fast det är helt klart nyttigare, säger Sara Raske på Åre Chokladfabrik.

Vit choklad är däremot mindre nyttigt. Den innehåller ingen kakaomassa alls - utan kakaosmör. Den vita chokladen är helt smaklös, därför tillsätter man alltid någon form av vanilj, antingen äkta eller vanillin.

Mörk choklad i små mängder är lika bra för hälsan som motion. Det visar en ny amerikansk studie som presenterades i dagarna. Studien fokuserade på mitokondrierna - kraftpaket i kroppen som genererar energi inne i cellerna. Ju fler mitokondrier - desto mer energi. Wayne State University i Detroit studerade möss för att få fram resultatet. Forskarna upptäckte att ämnet epikatekin som finns i choklad, stimulerade mössens muskler på precis samma sätt som träning gör.

Sara RaskeÅre Chokladfabrik har inte hört talas om undersökningen, men håller med om att choklad är bra för hälsan.

– Det är en liten sanning i det, du får energi av att äta choklad. Den innehåller ju vitaminer och mineraler. Endorfinerna ökar, säger hon till Nyheter24.

Matade möss med choklad

Det är sedan tidigare känt att träning ökar antalet mitokondrier i kroppens celler. Nu har forskarna upptäckt att epikatekin verkar ge samma effekt, speciellt i skelettmuskulaturen och hjärtat, skriver The Telegraph.

Studien utfördes genom att man två gånger om dagen, i 15 dagar gav en del av mössen en viss typ av katekin från kakao. Resten av mössen fick motionera i 30 minuter varje dag, på små löpband. Det upptäcktes att mössen som endast fått epikatekin hade precis samma prestationsförmåga som de som tränat.

Ökar ämnesomsättningen

– Choklad är bra för ämnesomsättningen, det har jag själv mycket erfarenheter av. Alla vi som jobbar på fabriken äter choklad dagligen, och här förekommer knappast någon fetma, säger Sara Raske.

Hon menar att det hör ihop med att choklad bevisligen ökar välmåendet.

– Mår du bra och har mycket endorfiner så ökar energin och du blir mer sugen på att träna, säger Raske till Nyheter24.

Så för att motverka höstdepression - spring på löpbandet och frossa i choklad. Det borde ju resultera i oerhört mycket energi.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.