- Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Ny undersökning: Lika bra att äta choklad som att träna

Studier visar att choklad höjer prestationsförmågan lika mycket som träning.


Vit och mörk choklad

Vill du vara nyttig? Ät mörk choklad med så hög kakaohalt som möjligt.

– Det finns ju de som äter 90-procentig choklad, men det är ganska äckligt. Smakar beskt, fast det är helt klart nyttigare, säger Sara Raske på Åre Chokladfabrik.

Vit choklad är däremot mindre nyttigt. Den innehåller ingen kakaomassa alls - utan kakaosmör. Den vita chokladen är helt smaklös, därför tillsätter man alltid någon form av vanilj, antingen äkta eller vanillin.

Mörk choklad i små mängder är lika bra för hälsan som motion. Det visar en ny amerikansk studie som presenterades i dagarna. Studien fokuserade på mitokondrierna - kraftpaket i kroppen som genererar energi inne i cellerna. Ju fler mitokondrier - desto mer energi. Wayne State University i Detroit studerade möss för att få fram resultatet. Forskarna upptäckte att ämnet epikatekin som finns i choklad, stimulerade mössens muskler på precis samma sätt som träning gör.

Sara RaskeÅre Chokladfabrik har inte hört talas om undersökningen, men håller med om att choklad är bra för hälsan.

– Det är en liten sanning i det, du får energi av att äta choklad. Den innehåller ju vitaminer och mineraler. Endorfinerna ökar, säger hon till Nyheter24.

Matade möss med choklad

Det är sedan tidigare känt att träning ökar antalet mitokondrier i kroppens celler. Nu har forskarna upptäckt att epikatekin verkar ge samma effekt, speciellt i skelettmuskulaturen och hjärtat, skriver The Telegraph.

Studien utfördes genom att man två gånger om dagen, i 15 dagar gav en del av mössen en viss typ av katekin från kakao. Resten av mössen fick motionera i 30 minuter varje dag, på små löpband. Det upptäcktes att mössen som endast fått epikatekin hade precis samma prestationsförmåga som de som tränat.

Ökar ämnesomsättningen

– Choklad är bra för ämnesomsättningen, det har jag själv mycket erfarenheter av. Alla vi som jobbar på fabriken äter choklad dagligen, och här förekommer knappast någon fetma, säger Sara Raske.

Hon menar att det hör ihop med att choklad bevisligen ökar välmåendet.

– Mår du bra och har mycket endorfiner så ökar energin och du blir mer sugen på att träna, säger Raske till Nyheter24.

Så för att motverka höstdepression - spring på löpbandet och frossa i choklad. Det borde ju resultera i oerhört mycket energi.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev