1 av 2
- Foto: Foto: AP
2 av 2
- Foto: RIC FELD/AP/Scanpix

Stopp för dödsdömdas sista måltidsbeställningar

Fängelsestyrelsen i Texas förbjuder de storslagna måltider som dödsdömda fått beställa sista dagen i livet.


Tidigare har dödsdömda fångar i delstaten Texas, USA haft möjligheten att beställa in en sista valfri måltid. Men nu är det slut med det. Efter att den dödsdömde fången Lawrence Russel Brewer beställt in en enorm sista måltid bestående av kyckling, trippelcheeseburgare, tre fajitas, en pizza, ett paket glass och jordnötssmör och sedan inte ätit den med förklaringen att han "inte var hungrig, sätter Texas stopp för de storslagna sista måltiderna.

Brewers agerande uppfattades som arrogant och fick Texassenatorn John Whitmire att kräva att beställningarna skulle upphöra.

Lawrence Russel Brewer dömdes till döden för att 1998 ha bundit fast James Byrd Jr med ett rep i sin bil och släpat honom efter bilen tills han dog. Senatorn Whitmire menade att det var opassande av Brewer att inte äta upp sin beställda brakmiddag.

– Nog är nog. Det är extremt opassande att ge en person som är dömd till döden ett sådant privilegium. Det är ett privilegium som förövaren inte gav sitt offer, säger Whitmire enligt BBC.

I fortsättningen kommer de dödsdömda att serveras samma mat som alla andra fångar.

/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!