Onsdag 8 Dec
Stockholm

Bahrainsvenskens dom fastställd

Bildt och UD möter skapr kritik för vagt agerande.
1 av 2
Bildt och UD möter skapr kritik för vagt agerande. Foto:
Mohammed al-Muqdad har nu dömts till livstids fängelse.
2 av 2
Mohammed al-Muqdad har nu dömts till livstids fängelse. Foto: Faksimil från SVT / New Renaissance

På onsdagen fastställdes domen mot Bahrainsvensken - till livstids fängelse. Carl Bildt fortsätter att tiga och möter nu skarp kritik från flera håll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Greps i februari

50-årige Mohammed al-Muqdad har både svenskt och bahrainskt medborgarskap. Han greps under stora demonstrationer mot kungahuset i Bahrain i februari i år.

Som ett led i myndigheternas försök att mildra protesterna släpptes han en kort period, men greps sedan igen när regimen bestämde sig för att stoppa upproret med våld.

I maj dömdes han till 20 års fängelse, anklagad för att ha varit delaktig i kidnappandet av en polis. I juni dömdes han i en andra rättegång till livstid för terroristverksamhet.

Flera av de gripna - inklusive Mohammed Habib al-Muqdad, har under lång tid vittnat om övergrepp och vidrig behandling i de bahrainska fängelserna. Det finns dokumenterat att tortyr med elchocker, sexuella övergrepp, grova fall av misshandel och grova kränkningar förekommit.

BAHRAIN. Svenska medborgaren Mohammed al-Muqdad har nu dömts till livstids fängelse för terrorbrott och försök till att störta regimen i Bahrain.

21 personer dömdes på onsdagen. Gulf News skriver att en högre insats nu fastställt domarna som en militärdomstol utfärdade i juni.

UD:s vaga agerande

Nyheter24 har tidigare rapporterat om UD:s vaga agerande i samband med att tortyren mot al-Muqdad avslöjades. Då hade UD, trots upprepade besök i fängelset "inte märkt något." Carl Bildt fortsätter att hålla tyst och mönstret upprepas; Dawit Isaak och Etiopiensvenskarna - där Bildts tystnad allt tydligare tros bero på hans personliga inblanding i fallet svenskarna skulle granska.

Carl Bildts lämplighet som utrikesminister ifrågasätts skarpt

Som Nyheter24 kunnat rapportera om, i fallet med Etiopiensvenskarna, så rasar allt fler mot Bildts ifrågasatta lämplighet som utrikesminister. Dawit Isaak och Etiopiensvenskarna sitter fortfarande fängslade. Bahrainsvensken är dömd till livstid. Frågan kvarstår om UD någonsin kommer gå ut och erkänna att tyst diplomati uppenbarligen inte fungerar.

Till skillnad mot sin svenska motsvarighet så går Danmarks utrikesminister Lene Espersen ut och fördömer domen.

– Det hårda straff som fastställts i dag är djupt oroande. Det är en mycket hård dom mot en person som givit uttryck för sin politiska mening, säger Espersen till TT.

Domstolens beslut föga förvånande

Människorättsgruppen Bahrain Youth Society for Human Rights (BYSHR) menar att domstolens beslut är föga förvånande.

– Vi har sagt från början att detta inte är en rättvis rättegång, säger Mohammed al-Maskati, ordförande för BYSHR på telefon från Manama, till TT.

50 år i fängelse

Totalt har Mohammed al-Muqdad dömts till mer än femtio år i fängelse men fler åtal väntar. Människorättsgruppen väntar sig att antalet domar mot ett stort antala bahrainer kommer att fortsätta växa. Enligt bahrainska källor på twitter finns det ytterligare sex åtal mot honom som ska tas upp. Livstids fängelse i Bahrain är 20 år - men eftersom att al-Muqdad dömts till ett flertal domar blir det totalt över 50 år i fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela