Sean Penn var aktiv i demonstrationerna i Kairo på fredagen. Här ses han tillsammans med den egyptiske skådespelaren, Khaled El-Nabawy, andra till vänster.
1 av 2
Sean Penn var aktiv i demonstrationerna i Kairo på fredagen. Här ses han tillsammans med den egyptiske skådespelaren, Khaled El-Nabawy, andra till vänster. - Foto: Mahmoud Bakry / SCANPIX
Sean Penn drog åt sig uppmärksamheten från folkmassan. Men han var där för att demonstrera.
2 av 2
Sean Penn drog åt sig uppmärksamheten från folkmassan. Men han var där för att demonstrera. - Foto: Mahmoud Bakry / SCANPIX

Sean Penn på plats i Egypten - ska skynda på demokratin

Hollywoodsstjärnan Sean Penn har tagit sig ner till Egypten för att delta i demonstrationerna.


Revolutionen i Egypten

Den Egyptiska revolutionen, en del av den Arabiska våren, tvingade ner landets dåvarande president Mubarak redan i februari.

Nu demonstrerar folket under slagorden ”Återta revolutionen”, i ett försök att tvinga den militära eliten att påskynda en demokratiseringsprocess.

Bland annat kräver folket att val hålls tidigare. Efter Mubaraks fall lovade militären att ett val skulle hållas redan i september, men har nu skjutits upp till 28 november.

 

KAIRO. Det var efter en inbjudan från den egyptiska filmstjärnan Khaled El Nabawy som Sean Penn bestämde sig för att delta i demonstrationerna i Kairo. Närvaron sägs vara ett försök att visa omvärlden att det återigen är säkert för turister att åka till Egypten.

I fredags var Penn därför med och demonstrerade med det egyptiska folket på det berömda Tahrirtorget.

- Världen har inspirerats av kravet på frihet genom Egyptens modiga revolution för frihet. Tydligen är det inget som kan ske över en natt, det finns fortfarande strider att utkämpa längre fram, det finns konstitutionella problem, överlåtelsen av makt från militären till follket. I solidaritet med våra bröder i Egypten är vi här för att stödja deras frihet, sa Penn enligt The Guardian under demonstrationerna på Tahrirtorget.

Sean Penn har sedan tidigare varit känd för sin politiska aktivism. Så sent som i september engagerade sig Penn i fallet med de två amerikanska vandrarna, som greps av Iran i gränstrakterna mellan Irak och Iran och anklagades för spionage. Det framkom att Penn åkt ner till Venezuela för att träffa landets president, Hugo Chávez i ett försök att få honom att uppmana Iran att släppa amerikanerna.

Sean Penn har också deltagit länge i hjälparbetet i Haiti efter jordbävningskatastrofen i landet.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.