Ex-presidenten som ska bli president igen. Vladimir Putin besöker Kina i nästa vecka.
1 av 2
Ex-presidenten som ska bli president igen. Vladimir Putin besöker Kina i nästa vecka. - Foto: Misha Japaridze / AP
Glada miner när Kinas president Hu Jintao och hans ryske motsvarighet Dmitri Medvedev skakar hand.
2 av 2
Glada miner när Kinas president Hu Jintao och hans ryske motsvarighet Dmitri Medvedev skakar hand. - Foto: Misha Japaridze / AP

Trots spionchocken - stabilt mellan Kina och Ryssland

Kinaexperten talar om ett bra samarbete mellan stormakterna och att det inte är ovanligt att man ändå skickar spioner till varandra.


Andra spioner som gripits

I juli 2003 greps en misstänkt irakisk spion i Chicago som misstänktes för att spionera på irakiska oppositionsledare. Tidigare samma år hade USA inlett invasionen av Irak.

I juni 2009 greps en svensk man av Säpo i Stockholm misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet. Han ska ha spionerat på flyktingar för ett annat lands räkning.

I januari 2010 offentliggjordes nyheten att en rysk agent gripits året innan efter att den polska säkerhetstjänsten bland annat hittat krypterade meddelanden hos honom. Enligt polska medier var gripandet orsaken till att Valentin Korabelnikov, chef för den ryska underrättelsetjänsten GRU, fick sparken 2009.

STOCKHOLM. Nyheten om att en kinesisk spion gripits i Ryssland fick snabbt konspirationsteoretikerna att gå i taket. Framför allt eftersom de båda länderna haft en god relation de senaste åren. Men något nytt kalla kriget är inte på gång trots att Kina enligt somligt är på väg att bli den dominerande supermakten. 

– Många länder spionerar på länder de har en bra relation med, det är inget ovanligt. Det behöver heller inte betyda att det är något tecken på konflikt, säger Björn Jerdén, expert på internationella relationer i Östasien vid Utrikespolitiska institutet, till Nyheter24.

Hur ser relationen mellan Ryssland och Kina ut?

– Det har varit en rätt bra relation de senaste decennierna, de har ju legat i väpnad konflikt med varandra tidigare på 60-talet. Numera samarbetar de på flera sätt, bland annat i Shanghai Corporation Council med andra centralasiatiska länder.

Den före detta presidenten (som ska kandidera till posten igen) och numera premiärministern Vladimir Putin ska besöka Kina i nästa vecka, vilket kan ses som ytterligare ett bevis på ländernas goda relation.

Enligt Jerdén är det inte heller ovanligt att kinesiska agenter grips utomlands för spionage. Ett färskt exempel är från i juni då en spion greps i Tyskland efter att ha spionerat på utövare av meditationsmetoden Falun Gong. I Kina klassas det som en sekt och är sedan 1999 förbjudet av kommunistpartiet.

Europeiska stormakter upplever inte något hot

Björn Jerdén menar att det främst är geografin som påverkar hur andra länder upplever ett eventuellt hot från exempelvis Kina.

– När det gäller europeiska stormakter så upplevs nog ett eventuellt hot från Kina inte lika mycket, det har mycket med det geografiska läget att göra, säger han.

"När Kina blir mäktigare pratas det mer om spänningar"

Jerdéns främsta expertområde är annars relationen mellan Kina och Japan. Han talar om gott samarbete på flera håll men att många japaner upplever Kinas lyft de senaste decennierna som ett eventuellt hot.

– När Kina blir mäktigare och satsar mer på militären är det klart att det pratas mer om eventuella spänningar. Det betyder dock inte att spänningarna förvärras, säger han.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två unga män döda i våldsam krasch

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny DNA-metod kan identifiera brottsoffer

En ny DNA-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.

Här är hoten mot lägre ränta

1 timme sedan
Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.