Ex-presidenten som ska bli president igen. Vladimir Putin besöker Kina i nästa vecka.
1 av 2
Ex-presidenten som ska bli president igen. Vladimir Putin besöker Kina i nästa vecka. - Foto: Misha Japaridze / AP
Glada miner när Kinas president Hu Jintao och hans ryske motsvarighet Dmitri Medvedev skakar hand.
2 av 2
Glada miner när Kinas president Hu Jintao och hans ryske motsvarighet Dmitri Medvedev skakar hand. - Foto: Misha Japaridze / AP

Trots spionchocken - stabilt mellan Kina och Ryssland

Publicerades: 7 Okt 2011, 09:13, Uppdaterades: 7 Okt 2011, 19:59

Kinaexperten talar om ett bra samarbete mellan stormakterna och att det inte är ovanligt att man ändå skickar spioner till varandra.


Andra spioner som gripits

I juli 2003 greps en misstänkt irakisk spion i Chicago som misstänktes för att spionera på irakiska oppositionsledare. Tidigare samma år hade USA inlett invasionen av Irak.

I juni 2009 greps en svensk man av Säpo i Stockholm misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet. Han ska ha spionerat på flyktingar för ett annat lands räkning.

I januari 2010 offentliggjordes nyheten att en rysk agent gripits året innan efter att den polska säkerhetstjänsten bland annat hittat krypterade meddelanden hos honom. Enligt polska medier var gripandet orsaken till att Valentin Korabelnikov, chef för den ryska underrättelsetjänsten GRU, fick sparken 2009.

STOCKHOLM. Nyheten om att en kinesisk spion gripits i Ryssland fick snabbt konspirationsteoretikerna att gå i taket. Framför allt eftersom de båda länderna haft en god relation de senaste åren. Men något nytt kalla kriget är inte på gång trots att Kina enligt somligt är på väg att bli den dominerande supermakten. 

– Många länder spionerar på länder de har en bra relation med, det är inget ovanligt. Det behöver heller inte betyda att det är något tecken på konflikt, säger Björn Jerdén, expert på internationella relationer i Östasien vid Utrikespolitiska institutet, till Nyheter24.

Hur ser relationen mellan Ryssland och Kina ut?

– Det har varit en rätt bra relation de senaste decennierna, de har ju legat i väpnad konflikt med varandra tidigare på 60-talet. Numera samarbetar de på flera sätt, bland annat i Shanghai Corporation Council med andra centralasiatiska länder.

Den före detta presidenten (som ska kandidera till posten igen) och numera premiärministern Vladimir Putin ska besöka Kina i nästa vecka, vilket kan ses som ytterligare ett bevis på ländernas goda relation.

Enligt Jerdén är det inte heller ovanligt att kinesiska agenter grips utomlands för spionage. Ett färskt exempel är från i juni då en spion greps i Tyskland efter att ha spionerat på utövare av meditationsmetoden Falun Gong. I Kina klassas det som en sekt och är sedan 1999 förbjudet av kommunistpartiet.

Europeiska stormakter upplever inte något hot

Björn Jerdén menar att det främst är geografin som påverkar hur andra länder upplever ett eventuellt hot från exempelvis Kina.

– När det gäller europeiska stormakter så upplevs nog ett eventuellt hot från Kina inte lika mycket, det har mycket med det geografiska läget att göra, säger han.

"När Kina blir mäktigare pratas det mer om spänningar"

Jerdéns främsta expertområde är annars relationen mellan Kina och Japan. Han talar om gott samarbete på flera håll men att många japaner upplever Kinas lyft de senaste decennierna som ett eventuellt hot.

– När Kina blir mäktigare och satsar mer på militären är det klart att det pratas mer om eventuella spänningar. Det betyder dock inte att spänningarna förvärras, säger han.

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Kinesisk spion gripen i Ryssland
En kinesisk man sitter arresterad för spionage i Ryssland. Han anklagas för att ha försökt köpa hemlig information om ett luftvärnsrobotsystem.
Kina och Ryssland stoppade resolution mot Syrien
De två stormakterna lade in sina veton när FN röstade om att sätta press på Assads regim.
Filmade polisen - nu kan han få 75 år i fängelse
Michael Allison riskerar 75 år i fängelse för att ha filmat polisen på allmän plats.
Finansministern överger Putin och Medvedev
Vill hoppa av efter att det står klart att presidenten och premiärministern ska byta jobb med varandra.
Putin föreslås bli ny president
Rysslands president Dmitrij Medvedev föreslår att nuvarande premiärministern Vladimir Putin blir ny president.
BILDSPECIAL: Alfahannen Vladimir Putin
Björnjägare, naturmänniska, Rambo-look-a-like och premiärminister. Vladimir Putin har effektivare än de flesta odlat myten om sig själv. Kolla in bilderna från den ultimata alfahannens många påhitt.
Senaste nytt

Expertpanel i USA backar Alzheimermedicin

Försvunna barn i Amazonas hittade vid liv

De fyra barn som i över en månad har varit försvunna i den colombianska delen av Amazonas regnskog har hittats vid liv.

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

1 timme sedan
En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.

Färre självmord vid järnvägen under förra året

2 timmar sedan
Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, visar nya siffror från myndigheten Trafikanalys.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

2 timmar sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus norr om Sundsvall på fredagskvällen.

Polisen i Sandviken rapporterar om brand

igår 23:28
"Brand i buskage", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.