Stockholm

"Kalsongbombaren" ställs inför rätta

Umar Farouk Abdulmutallab.
1 av 3
Umar Farouk Abdulmutallab. Foto: Anonymous / SCANPIX
Bomben som Abdulmutallab bar på var placerad innanför hans kalsonger.
2 av 3
Bomben som Abdulmutallab bar på var placerad innanför hans kalsonger. Foto: Anonymous / SCANPIX
Abdulmutallab till vänster i bild, tillsammans med sin assisterande försvarasadvokat, Anthony Chambers i rättssalen.
3 av 3
Abdulmutallab till vänster i bild, tillsammans med sin assisterande försvarasadvokat, Anthony Chambers i rättssalen. Foto: Jerry Lemenu / SCANPIX

Den unge nigerian som i december 2009 försökte spränga sig själv ombord på ett flygplan på väg från Amsterdam till USA ställs nu inför rätta i Detroit. Han har sparkat sina advokater och kommer att försvara sig själv inför rätten.


Läs mer

Under tisdagen inleddes rättegången mot Umar Farouk Abdulmutallab, som på juldagen 2009 försökte spränga sig själv ombord på ett flygplan, med en bomb placerad i underkläderna. Ombord på planet fanns 290 personer.

Självmordsbombningen misslyckades dock och resulterade i att den misstänkta terroristen själv fick brännskador.

Trots att det fanns tydliga tecken på att Umar var ett hot missade USA:s underrättelsetjänst dessa. Det visade på ett gap i flygsäkerheten och har lett till att det ibland gjorts kontroversiella tilltag mot passagerare därefter.

Abdulmutallab står åtalad för mordförsök, försök till användning av massförstörelsevapen i och med att han ämnat att spränga planet i luften och för att ha planerat att utföra en terroraktion.

Under rättegången förväntas den åklagaren lägga fram ny information om Abdulmutallab och hans kopplingar till Anwar al-Awlaki, som dödades av en amerikansk drönarattack den 30 september i Jemen. Enligt uppgift ska Abdulmutallab ha sagt att han inspirerats att utföra sådana attacker efter att han besökt al-Awlakis hemsida i förhör med FBI, rapporterar ABC NEWS.

Bomben, som placerats innanför Abdulmutallabs underkläder, ska enligt åklagaren vara tillverkad av al-Qaidas bombexpert Ibrahim Hassar Asiri.

Abdulmutallab har sparkat sitt team av försvarsadvokater och kommer att försvara sig själv. Dock har han till sin hjälp försvarsadvokaten Anthony Chambers för att se till att han får en rättvis rättegång.

Med hjälp av Chambers har Abdulmutallab överklagat begäran från åklagaren att visa bilder på bomben som satt fast på hans kalsonger. Chambers menar att detta görs endast för att uppröra juryn och för att spela på deras känslor.  Abdulmutallab har även överklagat begäran från åklagaren om att visa en martyrvideo och ett rekryteringsmagasin från al-Qaida.

- Som icke-muslimer kan staten [USA] och dess expertvittnen inte förstå syftet med videon och magasinet eftersom de inte förstår Koranen, som är grunden för videon och magasinet, skriver Abdulmutallab i sin överklagan till domaren.

Det är oklart hur rättegången kommer att gå. Periodvis vägrar Abdulmutallab resa sig inför domaren och har begärt att få bära en traditionell jemenitisk (Jambiya) dolk under rättegången. Domaren avslog begäran.

Rättegången förväntas fortlöpa under 4 veckor.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.