Martin Schibbye och Johan Persson.
Martin Schibbye och Johan Persson. - Foto: Faksimil ETV

Ambassadören: "De håller huvudet högt"

De fängslade svenska journalisterna i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson, mår efter omständigheterna bra.– De håller huvudet högt, säger Sveriges ambassadör i Addis Abeba, Jens Odlander, till SVT.


Detta har hänt

Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien den sjätte juli efter att ha tagit sig in i landet från Somalia.

De har suttit frihetsberövade sedan dess och senare flyttats från häktet till ett fängelse.

I september avslöjade ett brev journalisterna skickat till vänner att de åkt till landet för att granska företaget Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil) - där utrikesminister Carl Bildt tidigare satt i styrelsen.

Människorättsorganisationen Amnesty International har sagt att det finns en risk att svenskarna döms till döden.

De båda journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har suttit fängslade i Etiopien i över tre månader. Sveriges ambassadör i landet, Jens Odlander, träffar männen regelbundet. Han uppger att journalisterna håller huvudet högt och inte har förändrats märkbart av tiden i fängelset.

– Vi från ambassaden försöker träffa dem varje vecka. De säger att de räknar dagarna till våra besök. Nu kan vi också se till att få in mat till dem utifrån, så att de inte ska magra av. Men det är ett tufft ställe att vara på. Fängelset är indelat i olika zoner. De bor i en barack och de får sova på madrasser på golvet. Där finns omkring dubbelt så många människor som det är avsett för, säger Odlander till SVT.

Trots det beskrivs fängelset som relativt lugnt och svenskarna har fått tre advokater. Ambassaden och advokaterna hjälps åt att informera Schibbye och Persson om vad som rapporteras i svenska medier.

–  Vi föreslog ett team med tre advokater. Vi frågade runt för att få namn och vi har också vår egen förtroendeadvokat här på ambassaden. Alla tre är mycket erfarna, säger han och fortsätter:

- Men det är klart att det blir en del problem ändå, bland annat i kommunikationen som måste ske på engelska.

Ambassaden kommer att vara på plats och följa rättegången mot svenskarna. Etiopiens grundlag säger att rättegångar ska vara öppna och Odlander tror att så blir fallet även med svenskarnas rättegång.

– Det är viktigt att vi är där och kan se att det är en rättssäker process. Det kommer också att finnas observatörer från andra länder där, som tycker att fallet är intressant, säger Jens Odlander och tillägger att hela fallet är rätt unikt.

Rättegången planeras börja den 18 oktober.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!