Vrakdelar från planet efter att det bärgats.
1 av 3
Vrakdelar från planet efter att det bärgats. - Foto: Roberto Candia / SCANPIX
288 personer omkom efter att flygplanet störtat ner i Atlanten, strax utanför rasiliens kust.
2 av 3
288 personer omkom efter att flygplanet störtat ner i Atlanten, strax utanför rasiliens kust. - Foto: Roberto Candia / SCANPIX
Nu har inspelningarna från Air France planets svarta låda släppts.
3 av 3
Nu har inspelningarna från Air France planets svarta låda släppts. - Foto: SCANPIX

Piloten: ”Helvete, vi kommer att krascha”

Ny bok avslöjar pilotens sista ord innan Air France planet störtade den 1 juli 2009.


288 personer miste livet

Air France planet störtade i Atlanten utanför Brasiliens kust den 1 juli 2009. 288 människor gick döden till mötes i kraschen.

Boken Kraschen Rio-Paris: En samling av pilotmisstag avslöjar pilotens fatala misstag och panik när han insåg vad som var på gång att hända.

Författaren ställer frågande till vem som är ansvarig för olyckan. Han undrar om der beror på brister i utbildningen, på att piloterna tror att Airbus-planet klarar av alla fel, eller på trötthet, skriver Daily Mail.

När boken släpptes sa en talesperson på flygsäkerhetsmyndigheten BES att boken är respektlös mot minnet av den döda besättningen.

FRANKRIKE. Ordväxlingen mellan kaptenen och piloten visar på det kaos som rådde minuterna innan kraschen, som krävde 288 människors liv, inträffade 1 juli 2009: ”Nej, nej… nej … stig inte… nej, nej.”

Boken Kraschen Rio-Paris: en samling av pilotmisstag av flyginstruktören Jean-Pierre Otelli publicerades på torsdagen. Den visar vad som verkligen utspelade sig i cockpit precis innan olyckan.

Svarta lådan

Tidigare har flygsäkerhetsmyndigheten BEA vägrat släppa inspelningarna från svarta lådan, med hänsyn till offrens anhöriga. Nu skildrar författaren hur den desperata besättningen försöker återfå kontrollen över planet. Tills man inser att kraschen är oundviklig.

Inspelningarna från svarta lådan avslöjar hur både andre- och tredjepiloten tappat kontrollen men att kaptenen, som låg och vilade, snabbt inser allvaret när han återvänder till cockpit.

”Vi förstår ingenting. Vi har försökt allt”, säger den ene piloten till kaptenen när han kommer tillbaka. Samtidigt säger han åt piloten som styr att stiga, skriver Daily Mail.

”Men jag har gått ner i höjd nu ett tag” svarar piloten som styr planet.

”Nej, nej… nej … stig inte… nej, nej!” avbryter kaptenen. Kort därefter konstaterar han: ”Helvete, vi kommer att krascha. Det är inte sant!”

Pilotens misstag

Piloterna har tidigare kritiserats för att de gjorde ett flertal misstag. De missade bland annat larmet om att planet var överstegrat. Det ledde till att de istället för att sänka planets nos, försökte att räta upp det genom att höja nosen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.