Självporträtt på Vincent Van Gogh.
1 av 2
Självporträtt på Vincent Van Gogh. - Foto: KATHY WILLENS / SCANPIX
Denna målning av Van Gogh aktionerades och såldes för 14,1 miljoner dollar. Hans dyraste målning.
2 av 2
Denna målning av Van Gogh aktionerades och såldes för 14,1 miljoner dollar. Hans dyraste målning. - Foto: AP / SCANPIX

Enligt ny biografi blev Van Gogh mördad

Författarna Steven Naifeh och Gregory White Smith hävdar i sin nya bok att Van Gogh inte begick självmord. De tror att Van Gogh blev oavsiktligt mördad.


Efter en 10 år lång studie, tillsammans med ett 20 tal översättare, ger de båda författarna ut en ny biografi ”Van Gogh: The Life have claimed”. Där skriver de båda författarna att konstnären Vincent Van Gogh, i motsatts till den allmänna uppfattningen, inte begick självmord. Van Gogh dog i Frankrike, 1890 vid 37 års ålder.

Länge har man trott att han sköt sig själv på ett vetefält och tog sig tillbaka till sitt hotellrum, där han senare avled.

- Det var väldigt tydligt för oss att han inte begav sig till vetefältet i syfte att skjuta sig själv, säger Naifeh till BBC.

- Den allmänna uppfattningen bland de som kände honom i Auvers (där Van Gogh dog) om vad som skedde var att han dödades oavsiktligt av ett par pojkar och han bestämde sig för att skydda de genom att ta på sig skulden, säger författarna.

Gregory White Smith menar samtidigt att även om Van Gogh inte aktivt försökte söka döden så tog han emot döden när den väl var kommen.

- Han accepterade döden för att visa sin kärlek till brodern som han var en börda för, säger Smith.

Enligt honom finansierades Van Goghs konstnärskap av brodern eftersom hans målningar ännu inte sålde.

Dessa två pojkar, varav den ena oavsiktligt ska ha skjutit Van Gogh, var väl bekanta med honom och det är svårt att tro att de avsiktligt ville döda honom. Deras argument för att Van Gogh inte begick självmord är att kulan som träffade honom inte gick rakt igenom honom, som det brukar vara i självmordsfall. Detta ska även vara bekräftat av historikern John Rewalds samlingar som besökte Auvers på 1930-talet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!