Fredag 30 Jul
Stockholm

Breivik förnekar delar av sitt manifest

Anders Behring Breivik hävdar att han hatar Arbeiderpartiet och inte muslimer.
1 av 2
Anders Behring Breivik hävdar att han hatar Arbeiderpartiet och inte muslimer. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / AP / SCANPIX
Advokaten Geir Lippestad har i förhör fått fram de nya uppgifterna.
2 av 2
Advokaten Geir Lippestad har i förhör fått fram de nya uppgifterna. Foto: Roald, Berit / AP /SCANPIX

Terroristen Anders Behring Breivik hävdar att han inte planlagt sina handlingar i nio år trots att det står i hans manifest.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Det är Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad som efter förhör fått fram nya uppgifter om det omtalade manifestet. Enligt Breiviks manifest ska han ha börjat planera terrordåden i Oslo och på Utøya redan för nio år sedan.

Men det har han nu tagit tillbaka, enligt advokaten.

– Han har knappast planerat det han gjorde i nio år, åtminstone om jag har förstått honom rätt, säger Breiviks advokat Geir Lippestad till VG.

I förhören har han också förnekat att han hatar muslimer. Han säger sig i stället slåss mot att kristna länder i Europa har blivit muslimska stater.

Anders Behring Breivik hävdar att det är Arbeiderpartiet han hatar för att de har har gjort så att samhället, enligt Breivik, har tagits över av muslimer.

I förhören erkänner Breivik också att han inte har skrivit hela manifestet själv. För att få ett så komplett manifest som möjligt ska han ha plockat från andra källor.

Rättegången mot Breivik planeras att inledas i april nästa år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela