Anders Behring Breivik hävdar att han hatar Arbeiderpartiet och inte muslimer.
1 av 2
Anders Behring Breivik hävdar att han hatar Arbeiderpartiet och inte muslimer. - Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / AP / SCANPIX
Advokaten Geir Lippestad har i förhör fått fram de nya uppgifterna.
2 av 2
Advokaten Geir Lippestad har i förhör fått fram de nya uppgifterna. - Foto: Roald, Berit / AP /SCANPIX

Breivik förnekar delar av sitt manifest

Terroristen Anders Behring Breivik hävdar att han inte planlagt sina handlingar i nio år trots att det står i hans manifest.


OSLO. Det är Anders Behring Breiviks advokat Geir Lippestad som efter förhör fått fram nya uppgifter om det omtalade manifestet. Enligt Breiviks manifest ska han ha börjat planera terrordåden i Oslo och på Utøya redan för nio år sedan.

Men det har han nu tagit tillbaka, enligt advokaten.

– Han har knappast planerat det han gjorde i nio år, åtminstone om jag har förstått honom rätt, säger Breiviks advokat Geir Lippestad till VG.

I förhören har han också förnekat att han hatar muslimer. Han säger sig i stället slåss mot att kristna länder i Europa har blivit muslimska stater.

Anders Behring Breivik hävdar att det är Arbeiderpartiet han hatar för att de har har gjort så att samhället, enligt Breivik, har tagits över av muslimer.

I förhören erkänner Breivik också att han inte har skrivit hela manifestet själv. För att få ett så komplett manifest som möjligt ska han ha plockat från andra källor.

Rättegången mot Breivik planeras att inledas i april nästa år.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.