Måndag 6 Dec
Stockholm

Därför är dator-röster ofta kvinnliga

Har din GPS en kvinnlig röst?
Har din GPS en kvinnlig röst?. Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

I datorn, GPS:en och telefonen – merparten av robotrösterna tycks vara kvinnliga. Nu har forskare tagit reda på varför.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Från röstmeddelanden till GPS-system – de kvinnliga robotrösterna tycks vara i klar majoritet. Frågan har blivit aktuell i och med att Apples nya iPhone har en funktion kallad Siri. Siri är en slags virtuell assistent som kan besvara frågor. Hon är även en hon, skriver CNN.

En förklaring till att det finns fler kvinnliga robotröster kan vara rent biologisk. Vetenskapliga studier har visat att människor generellt finner kvinnliga röster mer behagliga än mäns.

– Det är mycket enklare att hitta en kvinnlig röst som alla gillar än att hitta en manlig röst som alla gillar, säger professor Clifford Nass på Stanford universitet, och fortsätter:

– Det är ett väletablerat fenomen att våra hjärnor är utvecklade att gilla kvinnliga röster.

Forskare tror nu att företeelsen börjar redan i livmodern. Studier visar att foster reagerar på mammans röst men inte på pappans.

En annan förklaring till varför många kvinnliga röster används i till exempel navigationssystem kan härledas ända till andra världskriget. Då användes kvinnliga röster i flygplanens cockpits för att deras röster stod ut från piloternas.

När biltillverkare först installerade automatiserade röster gjordes en konsumentundersökning som visade att människor föredrar kvinnliga röster framför mäns, berättar Tim Bajarin, chef på Creative Strategies.

Bland undantagen kan BMW:s 5-serie i slutet av 90-talet nämnas. Företaget tvingades återkalla ett GPS-system med kvinnlig röst sedan de blivit nerringda av tyska män som vägrade ta instruktioner från en kvinna.

Studien visar dock att det blir vanligare att företagen utvecklar system som har både en manlig och en kvinnlig röst som konsumenterna får välja mellan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela