Har din GPS en kvinnlig röst?
Har din GPS en kvinnlig röst? - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Därför är dator-röster ofta kvinnliga

I datorn, GPS:en och telefonen – merparten av robotrösterna tycks vara kvinnliga. Nu har forskare tagit reda på varför.


Från röstmeddelanden till GPS-system – de kvinnliga robotrösterna tycks vara i klar majoritet. Frågan har blivit aktuell i och med att Apples nya iPhone har en funktion kallad Siri. Siri är en slags virtuell assistent som kan besvara frågor. Hon är även en hon, skriver CNN.

En förklaring till att det finns fler kvinnliga robotröster kan vara rent biologisk. Vetenskapliga studier har visat att människor generellt finner kvinnliga röster mer behagliga än mäns.

– Det är mycket enklare att hitta en kvinnlig röst som alla gillar än att hitta en manlig röst som alla gillar, säger professor Clifford Nass på Stanford universitet, och fortsätter:

– Det är ett väletablerat fenomen att våra hjärnor är utvecklade att gilla kvinnliga röster.

Forskare tror nu att företeelsen börjar redan i livmodern. Studier visar att foster reagerar på mammans röst men inte på pappans.

En annan förklaring till varför många kvinnliga röster används i till exempel navigationssystem kan härledas ända till andra världskriget. Då användes kvinnliga röster i flygplanens cockpits för att deras röster stod ut från piloternas.

När biltillverkare först installerade automatiserade röster gjordes en konsumentundersökning som visade att människor föredrar kvinnliga röster framför mäns, berättar Tim Bajarin, chef på Creative Strategies.

Bland undantagen kan BMW:s 5-serie i slutet av 90-talet nämnas. Företaget tvingades återkalla ett GPS-system med kvinnlig röst sedan de blivit nerringda av tyska män som vägrade ta instruktioner från en kvinna.

Studien visar dock att det blir vanligare att företagen utvecklar system som har både en manlig och en kvinnlig röst som konsumenterna får välja mellan.

GPS
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

1 timme sedan
Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.