Många ställer sig frågande till om de dömda männen verkligen kommer att tvingas sitta i fängelse i 17 år eller om de var med i rättegången i en typ av skenprocess.
1 av 2
Många ställer sig frågande till om de dömda männen verkligen kommer att tvingas sitta i fängelse i 17 år eller om de var med i rättegången i en typ av skenprocess. - Foto: Faksimil ETV
Det blev 17 års fängelse vardera för de två män som stått medåtalade till de svenska journalisterna.
2 av 2
Det blev 17 års fängelse vardera för de två män som stått medåtalade till de svenska journalisterna. - Foto: SCANPIX

Etiopiensvenskarnas medåtalade dömda till 17 års fängelse

Det blev 17 års fängelse vardera för de två män som stått medåtalade till de svenska journalisterna.


På fredagen meddelade Högsta domstolen i Addis Abeba att de två män som stått medåtalade till Martin Shibbye och Johan Persson dömdes till 17 års fängelse vardera. De två 30-åriga männen döms för att ha tillhört ONLF-gerillan.

Männens offentliga försvarare tackade nej till att få lägga fram motbevis, genom att säga:

– Männen erkänner sina brott och har inget att framföra.

Domaren ville egentligen sätta 20 års fängelse, men med tanke på att den ene har sju barn och två fruar att försörja så sattes domen ner till 17 år. Männen verkade tillsynens oberörda när de lämnade rättssalen, skriver DN.

Åklagarens trovärdighet har redan tidigare blivit ifrågasatt, efter att det framkommit att bevismaterialen manipulerats.

Vittnesuppgifterna går isär

Den ene dömde, Kelif Ali Dahir, ska i propagandafilmen ha sagt att 20 gerillasoldater dog i eldstriden i samband med att svenskarna greps. Vilket är en helt annan uppgift än vad en regeringssoldat sa när han vittnade tidigare under rättegången.

Regeringssoldaten sa då att han var helt säker på att det var totalt elva personer, inklusive svenskarna som tog sig över gränsen tillsammans. Fyra gerillasoldater ska enligt regeringssoldaten ha väntat på andra sidan gränsen. Han hävdar att 13 av dessa personer ska ha begått självmord.

DN rapporterar att de två männen som nu dömts till 17 års fängelse ska ha varit viktiga för åklagaren i rättegången, tack vare dem har svenskarna kunnat knytas till ONLF. Nu ställer sig många frågande till om de dömda männen verkligen kommer att tvingas sitta i fängelse i 17 år eller om de var med i rättegången i en typ av skenprocess.

Rättegången mot svenskarna fortsätter den 6 december.

Dom
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.