FN:s atomenergiorgan IAEA  meddelar på onsdagen att Iran har försökt eller ännu försöker utveckla kärnvapen. På bilden ses IAEA:s huvudkontor i Wien.
1 av 3
FN:s atomenergiorgan IAEA meddelar på onsdagen att Iran har försökt eller ännu försöker utveckla kärnvapen. På bilden ses IAEA:s huvudkontor i Wien. - Foto: Ronald Zak / AP
Iran religiöse ledare, ayatollan Ali Khomeini.
2 av 3
Iran religiöse ledare, ayatollan Ali Khomeini. - Foto: STR / AP
Den iranske presidenten Mahmud Ahmadinejad under ett besök på en av landets kärnkraftsanläggningar.
3 av 3
Den iranske presidenten Mahmud Ahmadinejad under ett besök på en av landets kärnkraftsanläggningar. - Foto: AP

Efter kärnvapenmisstankarna - nu kan sanktionerna dras åt

I en ny rapport uttrycker IAEA "stark oro" för att Iran har försökt eller fortfarande försöker utveckla kärnvapen. Frågan är vad som händer härnäst i regionen och i världen efter beskedet.


MELLANÖSTERN. Rapporten som oroat alla stormakter är nu färdig och presenterad av FN:s atomenergiorgan IAEA. Beskedet: Iran har försökt - eller försöker fortfarande - utveckla kärnvapen.

Om inte vissa frågor som ställs i rapporten besvaras av landet inom kort kan USA sätta ytterligare press. Hur påverkas Mellanöstern av kärnvapenbeskedet?

– Det kommer att bli en hetsigare diskussion och hårda ord från många parter. Inte minst från Israels sida lär man kampanja, säger Claes Arvidsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, till Nyheter24.

Israel har dock valt att ligga lågt hittills och rapporten tonades ned i israelisk teve.

"Ingen militär aktion"

Arvidsson tror inte att det kan komma på tal om att gå in med militära medel mot Iran.

– Det är svårt att veta, men min gissning är att det inte blir någon militär aktion. Sanktionerna vrids nog åt ytterligare, säger han.

Från iranskt håll var man inte sena med att döma ut rapporten totalt.

– Den här rapporten är obalanserad, oprofessionell och politiskt motiverad från framför allt USA:s sida, säger den iranska ministern Ali Asghar Soltanieh i ett uttalande, uppger BBC.

/
/
FN
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!