- Foto: Matt Sayles/AP/Scanpix

Pakistan förbjuder snuskiga SMS

Pakistans telekommunikationsmyndighet (PTA) har beordrat mobiltelefonföretag att blockera SMS som innehåller "obscena" ord.


Några av de förbjuda orden

Athletes foot

Breast

Condom

Flatulence (väderspänning, fis)

Intercourse

Period

Premature

Tongue

Herpes

Deeper

Fairy

Fingerfood

Hole

Hostage

Harder

Gay

Queer

Mobilföretag i Pakistan berättar för BBC att de fått en lista med 1 500 förbjudna ord och uttryck på både engelska och urdu av PTA. Från och med den 21 november kommer SMS som innehåller något av de förbjudna orden att blockeras av företagen.

Enligt PTA är de flesta av de förbjudna orden "sexistiska" eller "obscena". Orden "breast", "tongue", "intercourse" och "condom" finns till exempel med på listan. Men även mer förvånande ord, som "monkey crotch", "Jesus christ" och "fingerfood".

Mobitelefonanvändningen i Pakistan har ökat markant de senaste åren och över 100 miljoner pakistanier beräknas äga en mobiltelefon. Det nya förbudet har både upprört och roat medborgarna. Några av de mer bisarra orden på listan har fått pakistanier att göra narr av förbudet på Twitter.

Användaren AdnanWhy skriver till exempel:

"Varför är "fjärrljus" förbjudet? Vad är det jag missar här?".

Faizanlakhani: Till och med ordet "taxi" är förbjudet. #Fail

PTA menar att förbudet är tänkt att minska spammeddelanden. Mobilföretagen utreder just nu hur de tekniskt ska gå tillväga för att lyckas blockera SMS som innehåller de förbjudna orden.

Förra månaden förbjöd PTA över 1 000 sajter som innehöll pornografi.

/
/
/
SMS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!