Tusentals demonstranter strömmade till Tahirtorget efter beskedet.
Tusentals demonstranter strömmade till Tahirtorget efter beskedet. - Foto: Khalil Hamra/AP/Scanpix

Egyptens regering avgår

Egyptens regering har lämnat in sin avskedsansökan, skriver CNN.


Demonstranter på Tahirtorget har i flera dagar krävt att det sittande militärrådet ska bestämma ett datum för när makten ska överlämnas till en civil regering. Protesterna har mötts av våld från polis och över 30 personer har dödats i sammandrabbningarna, skriver CNN.

Men under måndagskvällen mötte regeringen demonstranternas krav och lämnade in en avskedsansökan. Regeringen kommer dock att sköta löpande ärenden tills ett datum om överlåtandet till en civil regering är fastställt.

"Med tanke på de svåra sakerna som landet går igenom för tillfället kommer regeringen att fortsätta utföra sina fulla plikter tills ett beslut om avgången har tagits", säger regeringens talesman Mohamed Hegazy.

Premiärminister Essam Sharaf och sin regering har fått utstå kritik ända sedan de tillträdde i mars i år. Många egypter menar att regeringen är underordnad militären. Generalerna anklagas för att agera lika brutalt som den avsatte president Mubarak, fär att behålla sitt grepp om makten.

– De avgår för att rädda sitt ansikte, säger aktivisten Khaled Abdallah till al Jazeera.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.