1 av 2
- Foto: Foto: AP
2 av 2
- Foto: FAKSIMIL FRÅN THE LOCAL

Jättebebis vid namn Jihad född

Den sex kilo tunga pojken föddes på ett sjukhus i Berlin i fredags. Han är den största bebis som fötts utan kejsarsnitt i Tyskland någonsin.


Världsrekordet är 10,8 kilo

En normal födelsevikt ligger på omkring 3,5 kilo. En av tio bebisar i Tyskland väger över fyra kilo och dessa löper större risker att drabbas av diabetes och fetma senare i livet.
Men även om Jihad må ha rekordet i Tyskland så är han långt ifrån världsrekordet.

Det är, enligt Guiness rekordbok, från 1879 och innehas av en kanadensisk bebis som vägde 10,8 kilo. Hans mamma Anna Bates var 227 centimeter lång och led av gigantism, sjukdomen som gör att man aldrig slutar växa. Bebisen dog dock 11 timmar efter födseln.

Jihad föddes på Charitésjukhuset i Berlin i fredags. Vanligtvis används kejsarsnitt när det handlar om bebisar som uppskattas väga över 4,5 kilo. Riskerna vid en vaginal förlossning av så stora bebisar är att bebisens huvud och axlar kan fastna och livmodern blir då så utspänd att modern kan drabbas av blödningar.

Mamman insisterade på vaginal förlossning, trots de väldigt höga riskerna, säger Wolfgang Henrich, enligt ABC.

Förlossning tog sju timmar och ironiskt nog är Jihad ett arabiskt uttryck som betyder "kamp" eller "ansträngning".

Fem syskon som vägde över fem kilo

Fem av Jihads 13 syskon har vägt över fem kilo och läkarna tror att det beror på att mamman lider av graviditetsdiabetes. Mammor med diabetes har mycket högre sockernivåer i blodet som förs över till bebisen vilket gör de tjocka.
Mamman säger att hon inte var medveten om sitt tillstånd, men läkarna tror att så var fallet och att hon åt för mycket sötsaker vilket ledde till att sockernivåerna i blodet steg.

– Lyckligtvis gick allt bra. Men en så pass stor bebis är inte vid god hälsa. Mamman var oansvarig och hade tur som klarade av graviditeten och förlossningen utan problem. En mamma som har 13 barn borde veta bättre, säger läkaren Joel Zonszein.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.