Amerikansk tårgas stoppades vid importen till Egypten i Suez hamn.
1 av 2
Amerikansk tårgas stoppades vid importen till Egypten i Suez hamn. - Foto: AP
Tårgasen har använts frekvent mot demonstranter i Egypten den senaste tiden.
2 av 2
Tårgasen har använts frekvent mot demonstranter i Egypten den senaste tiden. - Foto: Khalil Hamra / AP

Hamnpersonal vägrade ta emot tårgasimport till Egypten

Egypten har importerat tonvis med tårgas från USA, men flera hamnarbetare vägrade skriva på den senaste lasten.


SUEZ. Under den föregående veckan användes tårgas frekvent mot demonstranterna på och kring Tahrirtorget i Egyptens huvudstad Kairo. När ytterligare en stor last skulle tas in i landet vägrade dock flera av hamnarbetarna att ta emot den.

De ansvariga vid hamnen i Suez ville inte skriva på papprena för att ta tårgasen vidare in i Egypten eftersom de var rädda för att den skulle använda mot demonstranter runtom i landet, skriver Bikyamasr.com.

När lasten kom var det fem i personalen som vägrade skriva på, en efter en. Aktivister har kallat dem för "the brave five", "de modiga fem". De hyllas bland annat på mikrobloggen Twitter.

Dokumenten som bekräftar importen visar också att ytterligare 14 ton ska tas emot i nästa vecka. Därmed handlar det totalt om 21 ton amerikansk tårgas.

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.