Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Slagna och utslängda - Occupyrörelsen i USA

- 04/12/2011, 12:31 -
Poliser redo att gripa in mot Occupy Oakland.
1 av 3

Poliser redo att gripa in mot Occupy Oakland.

Paul Sakuma / AP

Polisinsatsen var massiv när Occupylägren i Philadelphia och Los Angeles (bilden) rensades på folk och hundratals greps efter att de vägrat lämna området.
2 av 3

Polisinsatsen var massiv när Occupylägren i Philadelphia och Los Angeles (bilden) rensades på folk och hundratals greps efter att de vägrat lämna området.

Bret Hartman / AP

3 av 3

Mark Boster / AP

Läger har plockats ned, pistoler hållits mot demonstranters ansikten och batongslagen har legat i luften. Vad händer med Occupyrörelsen i USA?

USA. Ända sedan Occupy Wall Street-protesten inleddes i september har demonstranter vid flera tillfällen hamnat i diverse sammandrabbningar med polisen.

Den senaste veckan har Occupyläger i två stora amerikanska städer tömts på människor, närmare bestämt Philadelphia och Los Angeles. Precis som i flera andra tidigare fall har lokala politiker tagit beslut om att deras läger ska rivas på grund av det sanitära läget. I båda fallen resulterade det i bråk.

I Philadelphia greps 52 personer bland annat för att ha blockerat vägar. En person greps för misshandel av en polis, rapporterar Al Jazeera. I Los Angeles greps runt 200 personer efter en insats med 1 400 poliser som skulle tömma lägret.

Polisen uppges ha brutit mot konstitutionen

Hos Occupy Oakland, som blivit något av ett centrum för rörelsen den senaste tiden, kämpar man just nu med att bevisa att polisen brutit mot demonstranternas konstitutionella rätt att demonstrera, uppger Mercury News.

Organisationen American Civil Liberties Union är drivande i frågan. Det hela handlar om två kvällar i oktober och november när polisen använt tårgas, flashgranater och gummikulor.

Nu ska de rikta in sig på politiken

Tillbaka där allting började. I New York stängdes lägret i Zucotti Park också av polisen tidigare i år och där har demonstranterna nu börjat fundera på hur man ska gå vidare.

Radiostationen NPR rapporterar om att demonstranterna nu diskuterar hur man ska kunna ta rörelsen vidare politiskt, till exempel likt det som gjorts med Tea Party-rörelsen i den amerikanska politikens högerkant. Vissa vill göra något liknande men med vänstern, andra menar att folket redan tappat tron på det amerikanska politiska systemet.

Tiotals demonstranter gripna i Portland

På lördagskvällen blev flera hundra demonstranter bortkörda från en park i Portland. Då satte demonstranterna kurs mot stan där tumult uppstod och mer än ett dussin demonstranter greps av polis, skriver CNN.