Tisdag 25 Jan
Stockholm

Resebyrån: "Bojkotta inte Grekland - Anna ett speciellt fall"

Apollo vill inte varna sina kunder för de grekiska rättsystemet.
Apollo vill inte varna sina kunder för de grekiska rättsystemet. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

"Anna" åtalades för förtal och falsk tillvitelse efter att hon anmält en våldtäkt på den grekiska ön Samos 2008.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

När svenska Anna besökte turistparadiset Samos 2008  med sina väninnor väntade hon sig en drömsemester. Men resultatet blev något helt annat. Hon blev i stället misshandlad, bortförd och våldtagen.

Förövaren greps och häktades och Anna fördes till Sverige där hon undersöktes på sjukhus. Men grekiska myndigheter tror inte på Annas historia, trots läkarintyg.

Det brutala övergreppet ägde rum under kompisarnas sista kväll på ön. De besökte en restaurang och plötsligt upplever Anna att hon drogades. En man erbjuder sig att hjälpa sällskapet tillbaka till hotellet. Väl framme vid hotellet tvingar han in Anna tillbaka till bilen, varpå han kör henne till sin bostad. Där våldtog han henne.

Mannen häktades och greps men 2009 fick Anna reda på att mannen frigetts. Anna tvingades betala 1 200 kronor för rättegångskostnader.

Nu åtalas svenskan för förtal. Enligt grekiska myndigheter har hon ljugit om incidenten för att få ut skadestånd.

SAMOS. Tingsrätten friade "Anna", som är i 50-årsåldern, på torsdagen. Den svenska kvinnan åtalades för ett år sedan för bland annat förtal då de grekiska myndigheterna påstod att hon ljög om att hon blivit utsatt för en våldtäkt för att få ut skadestånd. Och enligt juridiska experter har de grekiska myndigheterna behandlat fallet på ett märkligt sätt. Men trots det så går svenska resebyråer inte ut och informerar sina kunder om hur det gick "Anna" på Samos.

– Nej, det gör vi inte på det sättet. Vi hade regelbundna möten med UD i samband med att förtalsåtalet kom, säger Apollos informationschef Kajsa Moström till Nyheter24.

I samband med att åtal väcktes skrev Kajsa Moström en debattartikel om händelsen då hon tyckte det gick till överdrift när man pratade om att bojkotta Grekland som land.

- Jag tycker att man ska vara försiktig med att dra generella slutsatser från ett enskilt fall. Det är massor av svenskar som åker dit varje år men jag har aldrig varit med om den här typen av fall. Det är väldigt speciellt, säger hon till Nyheter24.

På Fritidsresor tycker man inte heller att en bojkott är ett alternativ.

– Vi följer alltid UD:s rekommendationer när det gäller resor. Var och en måste ta ställning till var man vill åka, säger Eva Olivekrona, informatör på Fritidsresor, till Nyheter24.

Informerar ni era kunder om "Annas" fall?

– Nej, det gör vi inte.

När "Anna" under torsdagen fick beskedet om att hon friades blev hon lättad.

– Jag bara skrek av lättnad. Det känns som att 20 stenar fallit från hjärtat. Jag är jättelycklig, säger "Anna" till TV4 Nyheterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela