Förrädiska godsaker.
Förrädiska godsaker. - Foto: Jurek Holzer/SVD/Scanpix

Nyheter24:s julkalender: "Dagens i-landsproblem - dålig smak"

LUCKA 13: Upprördheten över att drabbas av pinjemun gör sig påmind i Nyheter24:s julkalender.


Julkalendern

Nyheter24 bjuder på decembers bästa julkalender. 24 viktiga, smarta, dumma, roliga och knasiga artiklar från 2011 som du bara inte får ha missat!

En artikel varje dag, ända fram tills tomten kommer.

Det var i mitten på juni som Nyheter24 lyfte fram åkomman pinjemun som ett av våra tydligaste i-landsproblem. Här är artikeln:

BRYSSEL. Efter upprepade fall där svenska och finska konsumenter fått ett förvrängt smaksinne efter att ha ätit pinjenötter har EU nu utfärdat en varning för så kallad "pinjemun". 

Pinjemunnen framträder genom en metallisk eller besk smak i munnen varje gång man äter eller dricker. Symptomet kommer från den exklusiva pinjenöten, flitigt förekommande i fräscha sallader och italiensk pesto.

Det som föranledde EU:s varning var förekomsten av flera fall av detta smakförvrängande tillstånd. De som drabbades hade ätit nötter importerade från Kina till Sverige och Finland via Norge, där nötterna packades.

EU:s system för hälsovådliga livsmedel slog då larm. Kina har uppmärksammats på det här problemet åtta gånger under bara det senaste halvåret.

Lilian Abrahamsson-Zetterberg är toxikolog på Livsmedelsverket och berättar om förra årens fall:

– Jag tror att det kanske är 350, 400 människor som hört av sig till oss och alla har sagt samma sak, att det håller i sig ungefär en vecka, sedan klingar det av, och sedan känner man ingenting utav det, även om man tycker att det varit otrevligt under den där veckan, säger Abrahamsson-Zetterberg till SVT.

Skrevs av Jakob Lewander 14/6.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!