Magnus Ranstorp menar att terroristerna rekryterat utlänningar för att sköta propagandakriget.
1 av 3
Magnus Ranstorp menar att terroristerna rekryterat utlänningar för att sköta propagandakriget. - Foto: Victor Lundberg / SCANPIX
Nazanine Moshiri frågar al-Shabaab vad som ska krävas för att de ska lägga ned vapnen. Svaret? "inga förhandlingar under en invasion".
2 av 3
Nazanine Moshiri frågar al-Shabaab vad som ska krävas för att de ska lägga ned vapnen. Svaret? "inga förhandlingar under en invasion". - Foto: Faksimil från twitter.
Det var den 7 december som al-Shabaab startade twitterkontot.
3 av 3
Det var den 7 december som al-Shabaab startade twitterkontot. - Foto: Faksimil från twitter.

Riskfyllda kontakter med terrorgrupp på twitter

Al Jazeera-reportern Nazanine Moshiri ställde frågor till terrororganisationen al-Shabaabs twitterkonto - men vilka risker utsatte hon sig själv för?


Det här är al-Shabaab

Al-Shabaab är förkortningen av Harakat al-Shabaab al-Mujahideen (HSM) (översätts ungefär "rörelsen för unga heliga krigare". Organisationen, som är terrorstämplad i bland annat Sverige, USA och Storbritannien, är framför allt verksamma i Somalia där de för en väpnad konflikt mot vilka de kallar "islams fiender".

De anses ha kopplingar till al-Qaida.

INTERNET. Det var när Al Jazeeras reporter Nazanine Moshiri bloggat om terrorgruppen al-Shabaabs entré på twitter som hon kom i kontakt med gruppens konto.

Det hela slutade i en twitterintervju där al-Shabaab bland annat jämför sin twitteraktivitet med USA:s virtuella ambassad i Iran.

Den svenske terrorexperten Magnus Ranstorp, verksam vid Försvarshögskolan, menar att Moshiri utsatte sig för vissa risker.

– Du vet ju aldrig vem det är du har kontakt med. Sen kan man räkna med att säkerhetstjänster tittar om du har kontakt eller följer ett sådant konto. Varje person lär identifieras, säger han till Nyheter24.

Överlag menar Ranstorp att det är ytterst ovanligt att al-Shabaab eller liknande organisationer använder just twitter. Det är ett nytt fenomen.

– De har rekryterat utlänningar som ska sköta det så kallade "propagandakriget" mot väst, säger han.

Misstror amerikanska internetföretag

Det finns dock en stor misstänksamhet mot sociala medier i de terroristkretsar där al-Shabaab hör hemma eftersom de enligt honom är konspiratoriskt lagda och tror att företag som Facebook och Google övervakas noga av amerikansk underrättelsetjänst.

Nazanine Moshiris intervju med al-Shabaabkontot handlade bland annat om telefontäckningen i Somalia och huruvida kontot kan stå för hela rörelsen (som annars anses bestå av många mindre grupper). Hon fick dock inget svar på om de slåss för ett fredligt Somalia eller för internationell jihad.

Efter att intervjun publicerats hos Al Jazeera har Moshiri fått många frågor om man kan lita på att det verkligen är al-Shabaab. Därför skickade hon frågan vidare till twitterkontot på onsdagen, men på torsdagsmorgonen hade hon ännu inte fått något svar.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.