Söndag 13 Jun
Stockholm

Chocksiffror: Var femte amerikanska utsatt för sexuella övergrepp

En femtedel av alla amerikanska kvinnor har någon gång blivit våldtagna eller utsatta för våldtäktsförsök.
1 av 3
En femtedel av alla amerikanska kvinnor har någon gång blivit våldtagna eller utsatta för våldtäktsförsök. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Mer än 24 personer i minuten utsätts för sexuella övergrepp.
2 av 3
Mer än 24 personer i minuten utsätts för sexuella övergrepp. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
De allra flesta drabbas innan de fyllt 25 år.
3 av 3
De allra flesta drabbas innan de fyllt 25 år. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Ny studie visar att en femtedel av alla kvinnor i USA någon gång blivit våldtagna eller utsatta för våldtäktsförsök.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Långtgående effekter

Flera våldtäktsoffer lider i flera år efteråt. Flera upplever posttraumatisk stress och rädsla.

Amerikanska smittskyddsmyndigheten rapporterar att många får uthärda symptom som astma, magbesvär, sömnproblem, huvudvärk och diabetes i resten av livet.

USA. Enligt en ny studie av amerikanska smittskyddsmyndigheten ska nära 20 procent av alla kvinnor ha blivit utsatta för sexuella övergrepp och 25 procent har blivit angripna av sin make eller partner. Sammanlagt handlar det om tolv miljoner fall per år av våldtäkt, våld eller förföljelse. Det innebär att mer än 24 personer i minuten utsetts för övergrepp.

Resultaten är en första sammanställning av en nationell undersökning som syftat till att undersöka sexuellt våld utfört av någon närstående, rapporterar BBC.

Unga värst drabbade

80 procent av dem som blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp har drabbats innan de fyllt 25 år. Enligt studien blir 35 procent av de som blivit våldtagna under 18 års ålder återigen våldtagna senare i livet.

Undersökningen fokuserade på både män och kvinnor. Den visade att en av 71 män någon gång blivit utsatt för våldtäkt - där 53 procent av dessa blivit utsatta innan 25 års ålder. 25 procent av de våldtagna männen blev utsatta innan de hunnit fylla tio år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela