En femtedel av alla amerikanska kvinnor har någon gång blivit våldtagna eller utsatta för våldtäktsförsök.
1 av 3
En femtedel av alla amerikanska kvinnor har någon gång blivit våldtagna eller utsatta för våldtäktsförsök. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Mer än 24 personer i minuten utsätts för sexuella övergrepp.
2 av 3
Mer än 24 personer i minuten utsätts för sexuella övergrepp. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
De allra flesta drabbas innan de fyllt 25 år.
3 av 3
De allra flesta drabbas innan de fyllt 25 år. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Chocksiffror: Var femte amerikanska utsatt för sexuella övergrepp

Ny studie visar att en femtedel av alla kvinnor i USA någon gång blivit våldtagna eller utsatta för våldtäktsförsök.


Långtgående effekter

Flera våldtäktsoffer lider i flera år efteråt. Flera upplever posttraumatisk stress och rädsla.

Amerikanska smittskyddsmyndigheten rapporterar att många får uthärda symptom som astma, magbesvär, sömnproblem, huvudvärk och diabetes i resten av livet.

USA. Enligt en ny studie av amerikanska smittskyddsmyndigheten ska nära 20 procent av alla kvinnor ha blivit utsatta för sexuella övergrepp och 25 procent har blivit angripna av sin make eller partner. Sammanlagt handlar det om tolv miljoner fall per år av våldtäkt, våld eller förföljelse. Det innebär att mer än 24 personer i minuten utsetts för övergrepp.

Resultaten är en första sammanställning av en nationell undersökning som syftat till att undersöka sexuellt våld utfört av någon närstående, rapporterar BBC.

Unga värst drabbade

80 procent av dem som blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp har drabbats innan de fyllt 25 år. Enligt studien blir 35 procent av de som blivit våldtagna under 18 års ålder återigen våldtagna senare i livet.

Undersökningen fokuserade på både män och kvinnor. Den visade att en av 71 män någon gång blivit utsatt för våldtäkt - där 53 procent av dessa blivit utsatta innan 25 års ålder. 25 procent av de våldtagna männen blev utsatta innan de hunnit fylla tio år.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.