VIDEO: Nordkorea skriker ut sin sorg

Statlig teve skickar ut bilder på hur folket sörjer sin store ledare, samme man som Göran Persson efter sitt besök år 2001 beskrev som "klämkäck".


NORDKOREA. Statlig teve har släppt bilder på hur folket sörjer sin store ledare. Människor står uppställda på rad och skriker ut sin sorg. Kim Jong-Il dog på lördagen, men den statliga televisionen valde att släppa nyheten först på söndagen.

För att visa hur stor den "älskade ledaren" var, och hur mycket han betydde för sitt folk så väljer nu statlig teve att kabla ut bilder på ett förkrossat och tillintetgjort folk.

Göran Persson på besök

År 2001 besökte Sveriges dåvarande statsminister, Göran Persson, Kim Jong-Il. Han berättar i efterhand att han aldrig någonsin varit med om ett lika storartat mottagande  - med blåsorkestrar och medborgare på plats för att välkomna honom, "den store svenska ledaren".

Han åkte dit för att träffa ledaren, men fick snart beskedet att något möte inte skulle komma att ske. Det visade sig dock vara ett sätt att förvilla amerikanska spioner - ingen skulle i förväg kunna få reda på Jong-Ils planer.

– In kommer en liten farbor på rätt höga klackar i någon slags sportig fritidsdress. Han var väldigt klämkäck och lite dominerande, berättar Persson i efterhand.

Se klippen med det sörjande folket och Perssons besök här:

Det nordkoreanska folket sörjer:

Göran Persson träffar Kim Il Jong:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!