16-åringen fälldes på torsdagen.
1 av 2
16-åringen fälldes på torsdagen. - Foto: Marc Femenia/Scanpix
Anna Troberg menar att fler svenskar kommer att dömas för fildelning.
2 av 2
Anna Troberg menar att fler svenskar kommer att dömas för fildelning. - Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

16-åring dömd för fildelning

På torsdagen dömdes en 16-årig pojke för brott mot upphovsrättslagen i hovrätten. Pojken fick 30 dagsböter. Piratpartiets ledare Anna Troberg tror att det här är något som kommer att hända igen.


Den 16-åriga pojken blev tidigare i år friad i Göteborgs tingsrätt, men dömdes i dag i hovrätten. Pojken dömdes för brott mot upphovsrättslagen och fick 30 dagsböter.

- Jag tycker att det är väldigt sorgligt. Upphovsrättslagen är i otakt och det här är ingen engångsföreteelse. Tvärtom, så kommer det att hända igen, säger Piratpartiets ledare Anna  Troberg till Nyheter24.

Anna Troberg anser att upphovsrättslagen måste stoppas och menar att fildelning är en del av kulturen. Siffror visar att cirka 2 miljoner svenskar fildelar.

- Det här är helt vanliga människor som åker dit för något som alla människor gör. De som åker fast skadar inte någon och de har heller inga problem med lagen, säger Anna Troberg.

Förvanskar information

- I Sverige har vi flera organisationer som är ett hot mot svenska fildelare. Upphovsrättsindustrins lobbyister exempelvis. De hittar på siffror och förvanskar information. Det är inte kulturskaparna som är emot fildelning. Istället är det intresseorganisationerna som slåss mot fildelning och de är extremt rabiata, säger Anna Troberg.

Hon menar att myndigheterna i sina försök att stoppa fildelning banar väg för andra lagar som riskerar att kränka privatpersoners integritet.

- I försöken att stoppa fildelning pushar de många otrevliga lagar, som SOPA-lagen i USA. Det innebär ett stort problem för rättsäkerheten. I Sverige har vi ju våra problem med Ipred-lagen. Jag anser inte att upphovsrätten är viktigare än andra rättigheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.