Måndag 21 Jun
Stockholm

16-åring dömd för fildelning

16-åringen fälldes på torsdagen.
1 av 2
16-åringen fälldes på torsdagen. Foto: Marc Femenia/Scanpix
Anna Troberg menar att fler svenskar kommer att dömas för fildelning.
2 av 2
Anna Troberg menar att fler svenskar kommer att dömas för fildelning. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

På torsdagen dömdes en 16-årig pojke för brott mot upphovsrättslagen i hovrätten. Pojken fick 30 dagsböter. Piratpartiets ledare Anna Troberg tror att det här är något som kommer att hända igen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 16-åriga pojken blev tidigare i år friad i Göteborgs tingsrätt, men dömdes i dag i hovrätten. Pojken dömdes för brott mot upphovsrättslagen och fick 30 dagsböter.

- Jag tycker att det är väldigt sorgligt. Upphovsrättslagen är i otakt och det här är ingen engångsföreteelse. Tvärtom, så kommer det att hända igen, säger Piratpartiets ledare Anna  Troberg till Nyheter24.

Anna Troberg anser att upphovsrättslagen måste stoppas och menar att fildelning är en del av kulturen. Siffror visar att cirka 2 miljoner svenskar fildelar.

- Det här är helt vanliga människor som åker dit för något som alla människor gör. De som åker fast skadar inte någon och de har heller inga problem med lagen, säger Anna Troberg.

Förvanskar information

- I Sverige har vi flera organisationer som är ett hot mot svenska fildelare. Upphovsrättsindustrins lobbyister exempelvis. De hittar på siffror och förvanskar information. Det är inte kulturskaparna som är emot fildelning. Istället är det intresseorganisationerna som slåss mot fildelning och de är extremt rabiata, säger Anna Troberg.

Hon menar att myndigheterna i sina försök att stoppa fildelning banar väg för andra lagar som riskerar att kränka privatpersoners integritet.

- I försöken att stoppa fildelning pushar de många otrevliga lagar, som SOPA-lagen i USA. Det innebär ett stort problem för rättsäkerheten. I Sverige har vi ju våra problem med Ipred-lagen. Jag anser inte att upphovsrätten är viktigare än andra rättigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela