Torsdag 24 Jun
Stockholm

"EU måste agera för Schibbye och Persson"

Marita Ulvskog anser att EU måste agera när det gäller Martin Schibbye och Johan Persson.
Marita Ulvskog anser att EU måste agera när det gäller Martin Schibbye och Johan Persson. Foto: Maja Suslin/SCANPIX

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog har kritiserat EU:s utrikesgrupp för deras ovilja att agera för de två svenska journalisterna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (s) går till attack mot EU och kräver att de agerar för de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

- Här handlar det om två EU-medborgare som hanterats i strid med alla de värderingar som EU ser som grundläggande, yttrande- och pressfrihet och rättssäkerhet. Eftersom det inte händer så mycket via den svenska regeringen så är det extra viktigt att EU agerar, säger hon till Nyheter24.

Martin Schibbye och Johan Persson dömdes i onsdags för terrorbrott i Etiopien. Straffsatsen meddelas den 27 december, men svenskarna riskerar minst elva års fängelse. Under den senaste tiden har utrikesminister Carl Bildt (m) fått mer och mer kritik för sitt förhållningssätt till de två fängslade journalisterna.

- Det har funnits frågetecken om Carl Bildt är den rätta personen att driva den här frågan. Regeringens tysta diplomati har i tidigare fall varit otillräcklig, säger Ulvskog.

Kort efter att Schibbye ochPersson fängslades kontaktade Ulvskog EU:s utrikesgrupp och frågade vad de kan göra för de båda journalisterna. Ännu har inget svar kommit.

- Vi ställde en fråga till utrikesgruppen kort efter det att de båda journalisterna fängslats. Frågan var vad EU kan göra för de båda journalisterna. Det är uppseendeväckande att vi ännu inte fått något svar, säger Marita Ulvskog.

Kommentera
Kopiera länk
Dela