Marita Ulvskog anser att EU måste agera när det gäller Martin Schibbye och Johan Persson.
Marita Ulvskog anser att EU måste agera när det gäller Martin Schibbye och Johan Persson. - Foto: Maja Suslin/SCANPIX

"EU måste agera för Schibbye och Persson"

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog har kritiserat EU:s utrikesgrupp för deras ovilja att agera för de två svenska journalisterna.


EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (s) går till attack mot EU och kräver att de agerar för de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

- Här handlar det om två EU-medborgare som hanterats i strid med alla de värderingar som EU ser som grundläggande, yttrande- och pressfrihet och rättssäkerhet. Eftersom det inte händer så mycket via den svenska regeringen så är det extra viktigt att EU agerar, säger hon till Nyheter24.

Martin Schibbye och Johan Persson dömdes i onsdags för terrorbrott i Etiopien. Straffsatsen meddelas den 27 december, men svenskarna riskerar minst elva års fängelse. Under den senaste tiden har utrikesminister Carl Bildt (m) fått mer och mer kritik för sitt förhållningssätt till de två fängslade journalisterna.

- Det har funnits frågetecken om Carl Bildt är den rätta personen att driva den här frågan. Regeringens tysta diplomati har i tidigare fall varit otillräcklig, säger Ulvskog.

Kort efter att Schibbye ochPersson fängslades kontaktade Ulvskog EU:s utrikesgrupp och frågade vad de kan göra för de båda journalisterna. Ännu har inget svar kommit.

- Vi ställde en fråga till utrikesgruppen kort efter det att de båda journalisterna fängslats. Frågan var vad EU kan göra för de båda journalisterna. Det är uppseendeväckande att vi ännu inte fått något svar, säger Marita Ulvskog.

/
EU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

2 timmar sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.