Torsdag 24 Jun
Stockholm

Sex steg som tar dig igenom årets första baksmälla

Är det en nyårsdag i bakfyllans tecken? Oroa dig inte. Här följer vetenskapens bästa bakiskurer.
1 av 6
Är det en nyårsdag i bakfyllans tecken? Oroa dig inte. Här följer vetenskapens bästa bakiskurer. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
För mycket champagne gör kroppen uttorkad.
2 av 6
För mycket champagne gör kroppen uttorkad. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Bananer är en viktig kaliumkälla. Kalium behövs för att kroppen ska återställa det som förlorats kvällen innan.
3 av 6
Bananer är en viktig kaliumkälla. Kalium behövs för att kroppen ska återställa det som förlorats kvällen innan. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Ägg innehåller aminosyran cystein som hjälper levern i kroppens kamp mot alkoholen.
4 av 6
Ägg innehåller aminosyran cystein som hjälper levern i kroppens kamp mot alkoholen. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Och framför allt: drick mycket vatten.
5 av 6
Och framför allt: drick mycket vatten. Foto: Christine Olsson / SCANPIX
Frukt, och särskilt fruktsocker kan göra underverk för en bakfull kropp.
6 av 6
Frukt, och särskilt fruktsocker kan göra underverk för en bakfull kropp. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Glöm huskurerna – här är vetenskapens svar på vad som verkligen hjälper.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyårsdagen är hela Sveriges bakisdag och ofta omgiven av mängder med tips på bakfyllekurer. Men glöm huskurerna för ett tag. Här nedan följer vetenskapens sex bästa tips på vad som, vetenskapligt bevisat, botar din baksmälla och gör årets första dag uthärdlig.

Cystein. En aminosyra som bland annat finns i ägg. Cystein är substansen som bryter ner giftet acetaldehyd. Giftet är en mellanprodukt vid nedbrytning av alkohol i levern och en av orsakerna till att man ofta mår dåligt dagen efter man druckit. Cystein underlättar leverns arbete och således också baksmällan.

Finns bland annat i yoghurt, broccoli, havre, vitlök, mejeriprodukter och kyckling.

Kalium.
Alkohol är urindrivande och det gör att människokroppen blir uttorkad samt gör sig av med många näringsämnen. Däribland kalium. Kalium och salter är viktigt för att nerv- och muskelfunktioner ska fungera. För att få i oss det nödvändiga kaliumet igen och bota baksmällan är bananer den absolut främsta kaliumkällan.

Om du inte föredrar bananer som bakismat fungerar det även utmärkt med potatischips, apelsinjuice och avokado.

Natrium.
Med urinet försvinner, förutom kalium, även stora mängder salt. Salt är nödvändigt för att vi ska må bra. Ett bra sätt att få igen saltet och bota baksmällan är att dricka stora mängder sportdryck eller kokosnötsjuice. Att tillsätta salt och socker till vattnet hjälper även det kroppen att återställa natriumnivåerna i kroppen.

Fruktos (fruktsocker).
Alkohol förvandlar kroppens glykogen till glukos och skickar ut det med urinen. Den brist på energiämnet glykogen som uppstår är en av de största anledningarna till att man mår dåligt, har försämrad koordination och känner sig svag dagen efter alkoholintag. Fruktos, eller fruktsocker, fyller på glukos i kroppen och har bevisats skynda på kroppens hantering av alkohol.
Mängder med frukt och fruktjuice hjälper dig alltså på nyårsdagen.

Vatten. Sist, men inte minst. Att dricka mycket vatten är den i särklass viktigaste delen när man ska bota eller förebygga en kraftig baksmälla. Det som i huvudsak händer i kroppen vid en bakfylla är att kroppen är uttorkad. Även om många näringsämnen försvinner med urinen, så är det främst vatten som försvinner från kroppen och gör oss uttorkade.

När man får huvudvärk efter en fylla är det i huvudsak på grund av att kroppens organ får för lite vatten. Organen stjäl då vatten från hjärnan vilket resulterar i att hjärnan blir mindre och drar i de hinnor som knyter den till skallen – vilket orsakar huvudvärk. Rikliga mängder vatten är det som hjälper allra bäst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela