Urinerande soldaterna identifierade: "Kommer bestraffas"

Marinkåren har lyckats identifiera minst två av de urinerande soldaterna.


"Fick du det på video?"

Filmklippet som började spridas på torsdagen visar hur fyra amerikanska marinkårssoldater står och urinerar på tre döda talibaner.

I videon säger en av männen: "Ha en bra dag kompis!", en annan säger "Fick du det på video?" och svaret blir "ja".

Vem som döljer sig bakom signaturen ”semperfiLoneVoice”, som postade videon, är ännu oklart.

De urinerande soldaterna har identifierats. Företrädare för marinkåren uppger att man nu vet vilka två av de fyra männen är.

Soldaterna tillhör en bataljon vid Camp Lejeune i North Carolina. Enheten ska ha varit i Afghanistan från mars till september 2011.

Det är ännu oklart vilka åtgärder som kommer att vidtas. Men Claes Wallenius, forskare på Försvarshögskolan, är säker på att soldaterna inte kommer gå ostraffade.

– De kommer att bestraffas. Det är de som är längst ner i hierarkin som kommer att bestraffas, säger Wallenius till Nyheter24.

Videon tros inte påverka förhandlingarna

President Barack Obamas administration håller precis på att inleda nya diplomatiska samtal med talibanerna.

I helgen ska Obamas särskilda sändebud Marc Grossman, flyga till Afghanistan och Pakistan för nya förhandlingar. Ett av målen är att lyckas sluta en överenskommelse med talibanerna om att öppna en politiskt kontor i Qatar.

En talesperson för talibanerna menar att trots att bilderna var chockerande så kommer videon inte att påverka samtalen, skriver The Toronto Star.

– Vi vet att vårt land är ockuperat. Det här är inte en politisk process, så videon kommer inte skada våra samtal, säger han i ett uttalande.

/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

1 timme sedan
Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?