Kryssningsfartyget Costa Concordia gick på grund och rev upp ett 70 meter stort hål i skrovet.
1 av 3
Kryssningsfartyget Costa Concordia gick på grund och rev upp ett 70 meter stort hål i skrovet. - Foto: Scanpix
Mängden vatten som vällde in i fartyget gjorde att båten tippade åt sidan.
2 av 3
Mängden vatten som vällde in i fartyget gjorde att båten tippade åt sidan. - Foto: Scanpix
Francesco Schettino greps i lördags kväll misstänkt för dråp.
3 av 3
Francesco Schettino greps i lördags kväll misstänkt för dråp. - Foto: AP

"Kaptenen drack i baren"

Vittnen på fartyget Costa Concordia hävdar att kaptenen lämnade båten före många av passagerarna. Enligt vittnen ska kaptenen dessutom ha stått i baren och druckit.


UPPDATERAD. Kapten Francesco Schettino greps under lördagskvällen, misstänkt för dråp. Han anklagades också för att ha lämnat fartyget före många passagerare. Något han nekar till. Francesco Schettino hävdar bestämt att han var sist att lämna fartyget.

– Vi var de sista att lämna fartyget, säger han till italiensk teve.

Enligt ett vittne ska kaptenen ha stått i baren innan olyckan.

– Vad som chockerade mig mest var när jag såg kaptenen spendera större delen av kvällen drickandes i baren med en vacker kvinna vid sin arm, säger ett vittne enligt Daily Mail.

I Italien riskerar en kapten som överger sitt skepp upp till 12 års fängelse. Kaptenens påstående strider mot flera vittnesuppgifter.

– Kaptenen lämnade innan och var vid kajen innan alla hade kommit av, säger ett vittne, uppger Expressen.

Francesco Schettino berättar också att klipporna fanns under vattnet vilket orsakade katastrofen. Han uppger också att klipporna var felmarkerade på sjökorten.

– Trots att vi for längs kusten med turistnavigeringen så tror jag fullt och fast på att klipporna inte upptäcktes eftersom fartyget inte gick framåt utan i sidleds som om klipporna fanns under vattnet, säger han.

– Jag vet inte om det upptäcktes eller inte men sjökortet markerade vatten 100 - 150 meter från klipporna. Vi var omkring 300 meter från kusten, mer eller mindre, säger kaptenen rapporterar Sky News.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.