Lördag 17 Apr
Stockholm

FBI stängde Megaupload - då bröt helvetet lös

Detta möts man av när man går in på megaupload.com - ett meddelande om att sajten tagits ned för att den brutit mot antipiratlagar.
1 av 2
Detta möts man av när man går in på megaupload.com - ett meddelande om att sajten tagits ned för att den brutit mot antipiratlagar. Foto: Faksimil.
Det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous har överbelastat flera sajter efter att Megaupload plockades ned - däribland FBI:s egen hemsida.
2 av 2
Det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous har överbelastat flera sajter efter att Megaupload plockades ned - däribland FBI:s egen hemsida. Foto: Faksimil.

De amerikanska myndigheterna slår till hårt mot sajter för filuppladdning - något som lett till att allt från Nasa till Justin Bieber attackerats.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så följer du utvecklingen

Överbelastningsattackerna är i nuläget ständigt pågående. Utvecklingen följs bäst på bloggen Anonops samt på Twitter genom att söka på hashtagen #OpMegaupload.

Här finns hela listan på sajter som överbelastats (uppdateras regelbundet).

INTERNET. De senaste dagarna har det varit krigsstämning på internet efter att FBI stängde ner Megaupload, världens största uppladdningssajt. Motattackerna lät inte vänta på sig och de senaste dagarna har det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous riktat in sig på myndigheter och upphovsrättslobbyn.

Justin Bieber bland de drabbade

Hemsidorna för bland annat FBI, Nasa och det amerikanska justitiedepartementet har legat nere under perioder efter överbelastningsattacker. Även myndighetssajter i Brasilien, Polen och Holland har attackerats. Till och med flickidolen Justin Bieber har drabbats då den tyska fansajten justinbieberweb.com låg nere under en period.

Man har också riktat in sig på upphovsrättsorganisationer, skivbolag och filmbolag. Bland dessa märks framför allat Sony, Warner, Universal och CBS.

Flera uppladdningssajter har lagt ned

Men myndigheternas offensiv stannade inte vid Megaupload, vars grundare Kim Dotcom greps under helgen. Nu har flera andra liknande sajter tvingats stänga ner hela eller stora delar av sin verksamhet. På Filesonic går det till exempel endast att ladda ner filer man själv laddat upp. Även Fileserve och Wupload har tvingats till detta.

Megauploadgrundarna (utöver Dotcom är de tre till) misstänks för att ha stulit 500 miljoner dollar från upphovsrättsinnehavare i och med att de tillhandahållit världens största sajt för uppladdning av filer. Trots att den omtalade SOPA-lagstiftningen skjutits upp har de amerikanska myndigheterna agerat utifrån de tankar som låg bakom förslaget - att sajter som låter andra ladda upp upphovsrättsskyddat material kan och bör straffas.

Det sista ordet är definitivt inte sagt och den sista attacken är definitivt inte gjord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela