Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piratkungen Dotcom tjänade 800 000 kronor – om dagen

- 25/01/2012, 21:53 -
Polisen beslagtog över 20 bilar på området.
1 av 3

Polisen beslagtog över 20 bilar på området.

Natalie Slade/SCANPIX

Kim Dotcoms lyxvilla är ett av landets dyraste och största hus.
2 av 3

Kim Dotcoms lyxvilla är ett av landets dyraste och största hus.

Natalie Slade/SCANPIX

Kim Dotcom till höger är känd för att leva som en playboy.
3 av 3

Kim Dotcom till höger är känd för att leva som en playboy.

Greg Bowker/SCANPIX

I dag startade häktningsförhandlingarna mot fildelningssajten Megauploads grundare Kim Dotcom. Mångmiljonären riskerar upp till 20 års fängelse för upphovsrättsbrott.

NYA ZEELAND. Den tyske fildelningskungen Kim Dotcom greps i söndags misstänkt för att, tillsammans med tre kollegor, stulit över 500 miljoner dollar från upphovsrättsinnehavare. I dag inleddes häktningsförhandlingarna mot honom.

Åklagaren Anne Toohey menade att Dotcom skulle omhäktas eftersom flyktrisken är stor och att han har tillgång till stora summor pengar. Dotcoms advokat Paul Davison hävdade å sin sida att Dotcom, som är 200 centimeter lång och väger 136 kilo, knappast kommer att kunna lämna landet.

– Han är inte den typen som passerar obemärkt förbi tull- och säkerhetskontroller, sade Davison i rätten, enligt Daily Mail.

Till slut meddelade domaren att beslut i frågan skjuts upp och att Dotcom tills vidare ska sitta häktad. FBI anklagar den föredetta hackaren för upphovsrättsbrott sedan hans sajt Megaupload tjänat mångmiljonbelopp på att kopiera och tillgängliggöra musik, filmer och annat upphovsrättsskyddat material.

FBI uppskattar att Kim Dotcom tjänat över 800 000 kronor om dagen på sitt fildelningsimperium. Och piratkungen levde sannerligen ett liv i lyx. Vid gripandet beslagtog polisen bland annat över 20 bilar från hans lyxvilla. Bland lyxbilarna fanns en rosa Cadillac och en Rolls-Royce Phantom. När polisen slog till hade Dotcom nyligen påbörjat en omfattande renovation av lyxvillan, värd 100 miljoner.

– Huset är galet och det blir ännu galnare på insidan. När vi var där kallade vi det "Extreme Home Makeover – miljonärsvarianten", säger en källa som var med vid renoveringsarbetet.

Megaupload har över 150 miljoner användare och 50 miljoner dagliga besökare.