Pakistan frigav tolv talibaner

Pakistanska myndigheter har frigivit tolv militanta islamister.


Pakistanska myndigheter har frigivit tolv militanta islamister som ett led i förra månadens överenskommelse med islamisterna i den oroliga Swatdalen i nordvästra Pakistan.

– Detta var ett av talibanernas krav. Det ska ses som en gest gentemot dem. Nu har vi levt upp till vår del, och vi räknar med att de håller sin del, för freden, sade Syed Muhammed Javed, regeringsrepresentant i Swatdalen, till nyhetsbyrån Reuters på söndagen, dagen efter att extremisterna släppts.

Frigivandet lär resultera i kalla kårar hos många av västvärldens ledare, vars inställning är att undfallenhet gentemot den extrema talibanrörelsen är liktydigt med uppmuntran av densamma.

Pakistans regering är tyngd, inte bara av stora ekonomiska problem, utan också av stadigt ökande våldsamheter runt det närmast laglösa klanbältet invid den pakistansk-afghanska gränsen.

Landets president Asif Ali Zardari har tidigare sagt att han inte avser förhandla med talibanerna, men förra månaden slöt ändå myndigheterna i Swatdalen ett avtal med den mäktige maulana Sufi Muhammed som gick ut på att islamisterna fick rätt att införa muslimska sharialagar i området.

De senaste årens våldsamheterna i Swatdalen bedöms fram till dess ha krävt över 1 200 människors liv och tvingat hundratusentals människor att lämna sina hem. Det natursköna området var en gång ett populärt turistmål, men det förvandlades till en stridszon när islamisterna tog till vapen för två år sedan. För att nå sitt mål, det vill säga islamistiskt styre, har de fört sitt krig medelst metoder som halshuggningar av politiker och andra som vågat protestera mot extremismen. Närmare 200 skolor, framför allt för flickor, har förstörts som ett sätt att kriga mot icke-religiös utbildning.

Löften ska dock ha getts om återuppbyggnad - åtminstone av dalens pojkskolor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!