Pakistan: Tårgas mot demonstranter

- 15/03/2009, 10:08 -

Pakistansk kravallpolis sköt tårgas mot demonstranter som i dag inledde en stor manifestation mot regeringen i landets näst största stad Lahore.

Pakistansk kravallpolis sköt tårgas mot demonstranter som i dag trotsade förbudet att protestera offentligt och inledde en stor manifestation mot regeringen i landets näst största stad Lahore.

Demonstranter med flaggor och banderoller flydde undan tårgasgranaterna som slungats mot ett stort torg där jurister och andra oppositionella hade planerat att hålla sitt stormöte, visade tv-bilder enligt AFP.

Juristerna och resten av oppositionen kräver att president Asif Ali Zardari ska återinstallera en mängd höga domare som avsattes av diktatorn Pervez Musharraf 2007.

Kravallpolis gav sig på en annan grupp demonstranter med batonger och föste in ett tiotal i skåpbilar nära oppositionsledaren Nawaz Sharifs hus i Lahore. Sharif sattes tidigare på söndagen i husarrest.

Också en annan ledande oppositionell, juristen Aitzaz Ahsan, har satts i husarrest i Lahore och tillåts inte prata med medier, rapporterar Reuters.

Oppositionen mot president Zardari har uppmanat hundratusentals människor att marschera mot huvudstaden Islamabad på måndagen, men polisen har blockerat infartsvägar till städer, förbjudit demonstrationer och gripit hundratals.

Polisen har de senaste dagarna gripit hundratals jurister och oppositionella efter att ha slagit till mot en protestmarsch som inleddes i onsdags. Många av de gripna tillhör Sharifs parti PML-N.

Protestmarschen är tänkt att bli 150 mil lång.

Myndigheterna anklagar demonstranterna för att vilja destabilisera landet.

Skrivet av: