Då: Fick Nobels fredspris - Nu: Gör största bomben hittills

- 28/01/2012, 14:47 -
Barack Obama.
1 av 2

Barack Obama.

Ed Andrieski/Ap

Barack Obama log efter att han fick ta emot Nobels fredspris 2009.
2 av 2

Barack Obama log efter att han fick ta emot Nobels fredspris 2009.

Susan Walsh/Ap

Pentagon håller på att utveckla en 2,5 ton tung bomb.

WASHINGTON. 2009 fick president Barack Obama Nobels fredspris för hans jobb med att lösa globala kriser och skapa en kärnvapenfri värld. Nu bygger fredspristagen den största bomben hittills.

Bomben är 6,5 meter lång och är utrustad med 2,4 ton explosivt material. Den är utformad till att kunna borra sig igenom omkring 60 meter innan den exploderar, skriver Wall Street Journal.

Anledningen? Ett försök till att stoppa Irans kärnvapenprogram.

Efterfrågar fler militära förslag

Obama har tidigare klargjort att han tror att USA:s tillsammans med flera internationella sanktioner kan bromsa in Irans kärnvapenutveckling. Men samtidigt så ber han Pentagon att komma med fler militära förslag.

På tisdagens State of the Union-tal sa han; "Det är utom alla tvivel, Amerika har bestämt sig för förhindra Iran från att skaffa sig kärnvapen, och jag kommer inte utesluta några alternativ för att nå det målet".

"Massive Ordnance Penetrator"

Den 2 400 kilo tunga "bunker-bomben" är känd som Massive Ordnance Penetrator" och skapad för att kunna tränga igenom dolda bunkrar, långt under jorden, skriver Wall Street Journal.

Pentagon beslutade i måndags att i hemlighet skicka en förfrågan til kongressen för att förbättra bombens kapacitet, som tidigare inte klarat av att nå lika djupt. Nu ska den kunna tränga genom klippor, stål och betong innan den exploderar. Allt för att stoppa Iran.