Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Inget hopp om FN-hjälp för Syrien

- 01/02/2012, 14:01 -
Syriens president Bashar al-Assad säger till Sunday Times att han är beredd att dö för sitt land.

Syriens president Bashar al-Assad säger till Sunday Times att han är beredd att dö för sitt land.

Aijaz Rahi / AP

FN:s säkerhetsråd kräver en tvingande resolution mot Syrien, men vetoländerna Kina och Ryssland sätter stopp. Syrienexperten Leif Stenberg förklarar nu varför Syriens läge ter sig så hopplöst.

Samtidigt som FN förhandlar om en resolution mot Syrien dödas hundratals syrier av president Bashar al-Assads regimstyrkor varje vecka.
Syrienexperten Leif Stenberg menar att en resolution är absolut nödvändig men tror samtidigt att det blir svårt för FN att övertala Ryssland och Kina utan att ge vika för deras krav - vilket kommer göra resolutionen tandlös.

Enligt Stenberg är ländernas främsta motargument mot en resolution att FN inte ska ha mandat att blanda sig i Syriens angelägenheter eller ställa krav på att regimen ska avgå.

– Ryssland är missnöjda med hur resolutionen mot Libyen omvandlades från flygförbud till en kampanj för att avsätta Khaddafi, säger Stenberg, och fortsätter:

– Det finns en oro hos Kina och Ryssland att man ska utsättas för samma kritik som Bashar al-Assad utsätts för nu vad det gäller demokrati och så vidare.

Men det finns även ekonomiska intressen. Ryssland säljer årligen vapen för hundratals miljoner till Syrien och landet är dessutom Rysslands enda riktiga bundsförvant i Mellanöstern, menar Stenberg.

–  Det kan även finnas utrikespolitiska ambitioner, som att knäppa USA på näsan. Ryssland vill visa sig starka, säger Stenberg.

För FN handlar frågan om resolution även om att skydda sitt förtroende. Leif Stenberg tror därför att man är extra angelägna om att snabbt förhandla fram en resolution med Ryssland och Kina. Något som han tror leder till att frågan förflyttas från själva förslaget till hur det skulle kunna förverkligas.

– Det blir i sådana fall en urvattnad resolution utan egentlig slagkraft. FN kommer att tvingas ge vika för en del av Rysslands krav, säger Stenberg, och avslutar:

– Den här förhandlingen mellan Ryssland och FN sker på bekostnad av hundratals syriers liv. De såren som skapats i det syriska samhället kommer ta ohyggligt lång tid att läka.