Bill Clinton tillsammans med Monica Lewinsky i december 1996, ett år efter deras relation inleddes.
Bill Clinton tillsammans med Monica Lewinsky i december 1996, ett år efter deras relation inleddes. - Foto: AP / SCANPIX

Utländska politiska skandaler vi minns - Lewinskyaffären

Detta är fjärde delen i Nyheter24:s skandalföljetong. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn över hela världen.


UTLÄNDSKA SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en utländsk politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger, maktmissbruk och pengar är för stor för att kartlägga. Denna gång minns vi USA och Lewinskyaffären.

Detta är en politisk sexskandal på allra högsta nivå i USA. Den dåvarande presidenten och därmed världens mäktigaste person, Bill Clinton kunde inte motstå en sexuell frestelse.

Historien tog sin början 1995, då Monica Lewinsky som var nyexaminerad anställdes av Vita huset under Bill Clintons första mandatperiod. Redan från början inledde Clinton och Lewinsky en personlig relation. Relationen utvecklades och blev alltmer intim. Det visade sig senare att USA:s president haft en sexuell relation med den då 25 årige Monica Lewinsky. Enligt Lewinsky hade hon vid nio olika tillfällen träffat Clinton, vid vilka de haft sexuellt umgänge.

Monica Lewinsky anförtrodde en väninna, Linda tripp som också var hennes kollega. Vad Lewinsky inte visste var att Tripp i hemlighet spelade in deras telefonsamtal 1997 där hon berättar om sin relation med Clinton. Detta kom att bli Clinton fall senare och skulle uppdaga hela historien. Inte nog med det, Tripp instruerade Lewinsky och uppmanade henne att spara gåvor från Clinton och att inte röra vad som senare skulle bli känd som ”den ökända blå klänningen”.

I januari 1998 vittnade Lewinsky i fallet Paula Jones, som stämde president Clinton för sexuella trakasserier. Dock lades fallet ned utan en rättegång då Jones inte kunde påvisa några som helst skador. Detta överklagades dock av Jones advokater och Clinton försökte slippa en rättegång och gick med på en förlikning och skulle betala 850 000 dollar. Detta var under Paula Jones målet som Lewinsky kom på tal. Både Clinton och Lewinsky förnekade att de haft en sexuell relation. Lewinsky försökte även förmå Tripp att ljuga under ed. Tripp gick dock inte med på detta och valde istället att överlämna inspelningarna av deras samtliga telefonsamtal till Kenneth Starr som utredde annat relaterat till Clinton.

Trots att nyheten om inspelningarna cirkulerade i medierna valde Bill Clinton sent i januari 1998 att i det starkaste laget förneka en sexuell relation med Lewinsky, med Hillary Clinton vid sin sida. Hillary stod vid makens sida under hela perioden som skandalen fortlöpte. I medierna försvarade hon sin make genom att skylla på att det hela var en ”höger konspiration” mot hennes man sedan han blev president. Även Lewinsky fortsatte att förneka sin sexuella relation med Clinton fram till sommaren 1998. I utbyte mot att slippa åtal gick Lewinsky med på att vittna om sin relation med Clinton och förse rätten med bevis. Det var här som Lewinsky lämnade över den blå klänning som hon sparat med Clintons DNA.

Clinton kunde inte längre neka och erkände bara veckor därefter, 17 augusti samma år, att han haft en ”olämplig fysisk relation” med Lewinsky. Samma kväll erkände han offentligt för det amerikanska folket.

I december samma år väckte representanthuset riksrättsåtal mot president Clinton med motiveringen ”hindrande av rättvisan” med tanke på att han ljugit under ed och samtidigt påverkat Lewinskys vittnesmål och förmått henne att ljuga. Således inleddes en 21 dagar lång rättegång i senaten. Clinton frikändes då, tack vare att 10 republikaner röstat med demokraterna.

Högsta domstolen dömde senare att Clinton skulle böta 90 000 dollar för falskt vittnesmål och fick sin juristlicens indragen i delstaten Arkansas i fem år. Hela skandalen tordes ha påverkat presidentvalet 2000, då Al Gore förlorade mot Gorge Bush.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.